Bijgewerkt: 23 mei 2022

'Via Amstelveen' is het winnende kunstwerk onder A9-viaduct

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
06-05-2022

Het ontwerp 'Via Amstelveen' van het kunstenaarsduo AlexP (Alex Prooper en Simone van Dam) is gekozen als favoriet kunstwerk voor de wanden van het toekomstige A9-viaduct over de Beneluxbaan. Het ontwerp kreeg ruim 36% van de stemmen en kwam daarbij als winnaar uit de bus van de zes ingediende ontwerpen. Het kunstwerk is vanaf 2026 te zien onder het viaduct.

Foto Amstelveen
(Foto Naomi Heidinga - 2022)

Het kunstenaarsduo AlexP (Alex Prooper en Simone van Dam) met het ontwerp 'Via Amstelveen' en Herbert Raat (VVD) wethouder A9 en Kunst en Cultuur


Wand met foto’s. Het ontwerp bestaat uit kleine fotootjes die samen een groter ontwerp vormen. Vanaf enige afstand is een collage te zien van plaatsen en situaties in Amstelveen. Van dichtbij wordt duidelijk dat de collage is opgebouwd uit kleine fotootjes. De kunstenaar vraagt de inwoners van Amstelveen op een later moment om foto’s in te sturen. Dit kunnen foto’s zijn van Amstelveen, maar ook persoonlijke beelden van zichzelf, hun kinderen of huisdieren. 

Proces. In totaal werden er 40 ontwerpen ingediend. Een jury, bestaande uit de gemeentelijke stadsbouwmeester, een lid van de Adviescommissie Beeldende Kunst Amstelveen en afgevaardigden vanuit Rijkswaterstaat, VeenIX en de gemeente, beoordeelden de binnengekomen ontwerpen. Zij keken onder andere naar (technische) haalbaarheid van het ontwerp, de inpasbaarheid binnen het A9 project en de ontwerpkwaliteit. Op de overgebleven zes ontwerpen kon heel Amstelveen de afgelopen weken stemmen via het participatieplatform Denk Mee.

Uniek ontwerp. Herbert Raat (VVD) wethouder A9 en Kunst en Cultuur feliciteerde de kunstenaar vandaag met zijn overwinning bij belevingscentrum Amstelveen InZicht: 'Het is een uniek ontwerp, waarbij de inbreng van Amstelveners centraal staat. We moeten nog even geduld hebben, maar over een paar jaar kunnen we het kunstwerk allemaal aanschouwen onder de A9.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.