Bijgewerkt: 18 juni 2024

Vertienvoudiging van nieuwe malware in 2008

Nieuws -> Internet

Bron: Kaspersky Lab / Wikipedia
14-04-2008

Volgens de experts van Kaspersky Lab, het internationale softwarebedrijf dat bescherming biedt tegen internetdreigingen, zal er in 2008 een vertienvoudiging plaatsvinden van nieuwe malware. Kaspersky voorspelt in 2008 maarliefst 1 miljoen nieuwe signatures toe te voegen die de ruim twintig miljoen nieuwe kwaadaardige programma’s moeten neutraliseren.

Vertienvoudiging malware

Volgens analisten van Kaspersky Lab bedroeg in 2007 het aantal nieuwe kwaadaardige programma's op het internet, met inbegrip van virussen, wormen en Trojaanse paarden, 2.227.415. Dit komt neer op een viervoudige toename van de resultaten van 2006 (535.131). De totale omvang van de gedetecteerde malware bereikte 354 GB in 2007.

Voor het einde van het jaar noemden veel vooraanstaande antivirus-experts deze enorme toename een extreme situatie. Sommige antivirus bedrijven waren gewoonweg niet in staat om effectief het enorme aantal bedreigingen te bestrijden. Echter, volgens de experts van Kaspersky Lab tonen de eindejaarsresultaten een hele andere trend aan. Zij voorspellen niet een viervoudige maar tienvoudige toename van het aantal nieuwe kwaadaardige programma's. Dit komt neer op een stijging van meer dan 20 miljoen.

Naast de kwantiteit is ook de kwaliteit van schadelijke programma's verhoogd. Nieuwe en meer complexe ‘monsters’, zoals de beruchte Zhelatin (aka the Storm Worm) nemen toe en tonen een breed scala van vijandig gedrag en distributiemethoden.

1 miljoen nieuwe signatures

In 2007 werden 250.000 nieuwe signatures aan de databases van Kaspersky Lab toegevoegd. Volgens de voorspelling zullen dit er in 2008 maar liefst één miljoen zijn.“Waar we enkele jaren geleden nog spraken van 200 nieuwe virussen per maand moeten we nu al beginnen spreken van nieuwe malware per seconde. Een duidelijk bewijs dat Cybercrime, die onder andere aan de basis ligt van deze cijfers, een bedreiging vormt voor het Internet” aldus Eddy Willems, Security Evangelist bij Kaspersky Lab.

“Gelukkig kunnen we deze nieuwe trend neutraliseren met de nieuwste technieken in onze software die het mogelijk maken met één handtekening tientallen of zelfs honderden soorten kwaadaardige programma’s te neutraliseren”. Zo zal het mogelijk zijn om met de viervoudige toename in het aantal nieuwe signatures de tienvoudige toename van het aantal nieuwe kwaadaardige programma's te bestrijden.

Over Kaspersky Lab

Kaspersky Lab, opgericht in 1997, is een internationaal softwarebedrijf dat oplossingen aanbiedt voor het beschermen van thuis- en bedrijfsnetwerken tegen virussen, spyware, spam en hackers. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Moskou en daarnaast heeft het bedrijf wereldwijd regionale kantoren. Voor meer informatie kunt u terecht op www.kaspersky.nl , of ga naar www.viruslist.com voor de meest recente informatie over antivirus, anti-spyware, anti-spam en andere IT-beveiligingszaken.

Wat is malware?

Malware is een verzamelnaam voor kwaadaardige en/of schadelijke software. Het woord is een samenvoeging van de Engelse malicious software (kwaadwillende software). Een paar voorbeelden:

Bootsectorvirus

Rootkit

Computervirus

Computerworm

Trojaans paard

Spyware

IRC-bot

Externe links:

Online Virusscanner

WildList

VirusalertAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.