Bijgewerkt: 9 mei 2024

Vernieuwing huisvesting van scholenconcentratie Orion

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
20-09-2023

In de afgelopen periode is uitgebreid onderzoek gedaan naar de vernieuwing van het scholenconcentratie Orion. Het gaat om uitwerking van het in 2019 vastgestelde voorkeurscenario: vervangende nieuwbouw voor twee scholen en aanpassing van een bestaand gebouw voor een derde school. Voor de bouwperiode is voor twee scholen tijdelijke huisvesting nodig – meldt de gemeente Amstelveen.



Geruime tijd is gezocht naar geschikte locaties voor deze tijdelijke huisvesting. We hielden daarbij rekening met de volgende aspecten: binnen het voedingsgebied van de scholen, verkeerstechnisch relatief goed bereikbaar met de mogelijkheid tot Kiss & Ride en ruimte voor twee scholen voor een periode van vier jaar. De mogelijkheden blijken zeer beperkt. Uiteindelijk zien wij één potentiële locatie: deelgebied 2 van het woningbouwontwikkelingsgebied in Middenwaard.

De kosten om dit gebied te gebruiken voor tijdelijke huisvesting van twee scholen bedragen circa 11,1 miljoen euro. Om die reden hebben wij besloten om één van de scholen permanent te huisvesten op deze beoogde locatie in Middenwaard (Groenelaan). Daarmee blijven er twee scholen in het gebied Orion. Het bijkomende voordeel is dat minder leerlingen zich verplaatsen rond Orion en daarmee de situatie verkeerstechnisch veiliger wordt. Dit scenario heeft wel consequenties voor de GREX (grondexploitatie): de financiële kaders voor de uitvoering van het geplande woningbouwprogramma.

Beoogde herschikking. Het bestaande gebouw aan Orion 1b wordt grondig verbouwd, waarna basisschool De Pioniers hier wordt gevestigd. De Meent en de sportzaal blijven staan en worden aangepast volgens onze duurzaamheidsdoelstellingen. De Cirkel of De Willem-Alexanderschool kan permanent worden gehuisvest in Middenwaard. De herschikking is met beide schoolbesturen en ook met de schooldirecties besproken. De uitkomst van het overleg is dat men akkoord gaat en zal aangeven welke school van Amstelland het meest voor de hand liggend is om te verplaatsen naar locatie Middenwaard. Door de verplaatsing zal enige herverdeling van het voedingsgebied van de school plaatsvinden (herkomst leerlingen) en deze heeft invloed op de andere scholen in de omgeving, zoals de Horizon.




Deelprojecten. De opgave wordt opgedeeld in drie deelprojecten die achter elkaar worden gerealiseerd om daarmee een 'schuifoperatie' mogelijk te maken waar de behoefte aan tijdelijke huisvesting voorkomen kan worden.

Deel 1: Na het doorlopen van de ruimtelijke procedures waaronder een wijziging van het bestemmingsplan kan gestart worden met het bouwen van een permanent schoolgebouw voor één school inclusief kinderopvang en een (vergrote) gymlokaal in deelgebied 2 van Middenwaard. Het schoolbestuur Onderwijsgroep Amstelland zal middels onderzoek, inclusief procedures met de MR, of De Cirkel of De Willem-Alexanderschool deze stap gaat maken. Beide scholen zijn even groot waardoor het voor het ruimtelijk plan niet uitmaakt welke school de voorkeur krijgt. Het totale bouwprogramma past in het deelgebied. De planning is om begin 2024 te starten met de gebruikelijke werkwijze om deze ontwikkeling mogelijk te maken.

Deel 2: Nadat de school in Middenwaard is opgeleverd, ontstaat ruimte om het gebouw Orion 1b leeg te maken en de leerlingen te herplaatsen over de bestaande gebouwen. Orion 1b wordt aangepast en verduurzaamd voor De Pioniers met kinderopvang.

Deel 3: Nieuwbouw voor de derde school. We onderzoeken nog of deze school in een deel van de bestaande gebouwen gehuisvest kan blijven, terwijl gelijktijdig de vervangende nieuwbouw voor deze school direct daarnaast gerealiseerd kan worden. Als dat veilig en zonder al te veel overlast kan, dan is tijdelijke huisvesting niet nodig. Daarnaast onderzoeken we of verduurzamen of vervangen van de bouwdelen voor sport en het ontmoetingscentrum De Meent gunstig is. We bekijken ook of met de vrijgekomen ruimte door het verplaatsen van één school er mogelijkheden zijn voor maatschappelijke voorzieningen of woningbouw. De volgorde brengt een langere doorlooptijd met zich mee dan voorzien. Het grote voordeel van deze oplossing is dat, uitgaande dat deelproject 3 zonder tijdelijke huisvesting voor één school gerealiseerd kan worden, geen kosten/uitgaven voor tijdelijke huisvesting nodig zijn. Deze waren begroot op € 11,1 miljoen. Consequentie is wel dat de beoogde woningbouw op deze specifieke plek niet door kan gaan. De GREX van Middenwaard zal daarom in de volgende actualisatie naar beneden worden bijgesteld.

Samenvattend gaan wij:

a. met de betrokken schoolbesturen nader onderzoeken hoe de herschikking van de definitieve onderwijshuisvesting op deelgebied 2 Middenwaard kan worden uitgewerkt;

b. de financiële actualisatie op basis van de nadere uitwerking, inclusief het effect van huisvesting Orion op ontwikkeling Middenwaard meenemen in de opstelling van de komende Perspectiefnota 2025 en het daarmee samenhangende separate Raadsvoorstel actualisering grondexploitaties.

c. starten met het ruimtelijke proces om het bestemmingsplan van deelgebied 2 te laten aansluiten op de beoogde programmering.

De Middenwaard is het voormalig grondlichaam gelegen tussen de wijken Groenelaan en Waardhuizen in Amstelveen. Volgens de woonagenda moeten in alle segmenten meer woningen worden gebouwd met een extra accent op betaalbare middeldure woningen. Mensen met een middeninkomen zoals o.a. verplegers, docenten en politiemensen verdienen te veel voor een sociale huurwoning maar te weinig om een huis te kunnen kopen of een hoge huur te betalen. Daarnaast zijn er een groot aantal kavels met villa’s al gerealiseerd.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.