Bijgewerkt: 26 februari 2024

Verklaring van de Amstelveense geloofsgemeenschappen

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestantse Gemeente Amstelveen-Buitenveldert
06-11-2023

Als vertegenwoordigers van de islamitische, joodse en christelijke geloofsgemeenschappen in Amstelveen en Buitenveldert spreken wij ons gemeenschappelijk uit in een verklaring die wij op 6 november 2023 hebben aangeboden aan de burgemeester van Amstelveen.

In kleine kring onderhouden wij al jarenlang goed contact met elkaar. Gezien de onrust in onze eigen gemeenschappen en in onze samenleving, treden we met deze verklaring naar buiten. Wij willen waar mogelijk een bijdrage leveren om onderlinge verhoudingen te verbeteren en roepen op tot wederzijds respect.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2023)

Vlnr.: burgemeester Tjapko Poppens, imam Saeed Ahmad Jatt, rabbijn Hans Groenewoudt, pastoor deken Eugène Jongerden en dominee Roel Knijff

Verklaring

Als vertegenwoordigers van verschillende geloofsgemeenschappen in Amstelveen hebben wij grote zorg over de onrust in ons land na de geweldsuitbarsting rond Israël en de Palestijnse gebieden.

Voor ieder van ons is dit heilig land. Ons hart bloedt bij de inmiddels jarenlange strijd om vrede. Wij delen gezamenlijk de overtuiging dat geweld niets zal oplossen.

Op grond van onze geloofsachtergrond zien wij geen onderlinge verschillen waardoor samenleven in vrede niet mogelijk zou zijn. Wij roepen ieder die daaraan een bijdrage kan leveren op, om stappen te zetten die naar vrede kunnen leiden.

Gezamenlijk kunnen wij niet wegkijken als wij horen van angst. Angst om veilig te kunnen zijn wie je bent. Te beginnen bij het ongemak dat je wordt aangesproken op gedrag van anderen, waar je zelf niets aan kunt doen. Laat staan dat je op het gedrag van anderen beoordeeld wordt.

Wij roepen ieder op om zuiver onderscheid te maken. Tussen hier en daar. Tussen geloof en verwachting, en de huidige politieke situatie. Tussen geweld en verlangen naar vrede.

Wij zijn graag bereid om waar mogelijk onze eigen bijdrage te leveren. Daarbij denken wij concreet aan onze middelbare scholen, hun leerlingen en als eerste aan hun docenten.

Graag willen wij zo bijdragen aan de wederzijdse erkenning van de gelijkwaardigheid van ieder mens en zowel werken aan vrede, als bidden om vrede.

Rabbijn Hans Groenewoudt, Joodse gemeente Amsterdam/Amstelveen Imam Saeed Ahmad Jatt, Ahmadiyya Moslim gemeenschap

Pastoor deken Eugène Jongerden, Heilige Maria Parochie Amstelveen Buitenveldert en Ouderkerk Dominee Roel Knijff, Protestantse Gemeente Amstelveen-Buitenveldert, Pastor Paul Smit, Crossroads AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.