Bijgewerkt: 3 december 2023

Verklaring van Von der Leyen over het 9de pakket sancties tegen Rusland

Nieuws -> EU

Bron: Europese Commissie
09-12-2022

Op 7 december 2022 heeft Ursula von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie in Brussel deze verklaring voorgelezen:

'Rusland blijft Oekraïne dood en verwoesting brengen. Het richt zich opzettelijk op burgers en civiele infrastructuur, in een poging het land aan het begin van de winter lam te leggen. We staan achter Oekraïne en we laten Rusland boeten voor zijn wreedheid. De acht pakketten met sancties die we tot nu toe hebben ingevoerd, bijten nu al hard. En vandaag voeren we de druk op Rusland op met een negende pakket sancties.

Ten eerste stellen we voor om bijna 200 extra personen en entiteiten aan onze sanctielijst toe te voegen. Dit omvat onder meer de Russische strijdkrachten, maar ook individuele officieren en industriële defensiebedrijven, leden van de Doema en de Federatieraad, ministers, gouverneurs en politieke partijen. Deze lijst bevat sleutelfiguren in de meedogenloze en opzettelijke raketaanvallen van Rusland op burgers, in de ontvoering van Oekraïense kinderen naar Rusland, en in de diefstal van Oekraïense landbouwproducten.Ten tweede stellen we voor om sancties in te voeren tegen drie extra Russische banken, waaronder een volledig transactieverbod voor de Russische Regionale Ontwikkelingsbank om de geldautomaten van Poetin verder lam te leggen.

Ten derde willen we ook nieuwe exportcontroles en -beperkingen opleggen, met name voor goederen voor tweeërlei gebruik. Dit omvat belangrijke chemicaliën, zenuwgassen, elektronica en IT-componenten die door de Russische oorlogsmachine zouden kunnen worden gebruikt.

Ten vierde zullen we de toegang van Rusland tot alle soorten drones en onbemande luchtvaartuigen afsnijden. We stellen voor om de directe export van dronemotoren naar Rusland en de export naar derde landen, zoals Iran, die drones aan Rusland zouden kunnen leveren, te verbieden. We zullen ons ook richten op de Russische propagandamachine door vier extra kanalen uit de lucht te halen en alle andere distributieplatforms.

En we stellen verdere economische maatregelen voor tegen de Russische energie- en mijnbouwsector, waaronder een verbod op nieuwe mijnbouwinvesteringen in Rusland. Dit pakket komt bovenop het volledige EU-importverbod op Russische zeeolie dat deze week van kracht werd. Evenals het wereldwijde olieprijsplafond dat is overeengekomen tussen de G7. De internationale samenwerking tegen de oorlog in Rusland is nog nooit zo sterk geweest.

We staan verenigd en standvastig.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.