Bijgewerkt: 4 maart 2024

Verhuurbaarheid vrije sector woningen afgenomen

Nieuws -> Regio

Bron: Stadsregio Amsterdam
26-01-2010

Vraag in Amsterdam overstijgt nog wel altijd aanbod

Op toplocaties zoals in het centrum van Amsterdam is de vraag naar woningen met een huur tot €1000,-per maand nog altijd groter dan het aanbod. Elders in Amsterdam en in de regio verhuren woningen nog goed tot ongeveer 850 euro. Dit blijkt uit onderzoek van de Stadsregio Amsterdam en de gemeente Almere.

De Stadsregio Amsterdam en de gemeente Almere hebben hun driejaarlijks onderzoek naar het vrije huursegment gericht op de effecten van de huidige economische situatie. Het onderzoek geeft tevens een beeld van de aantallen woningen naar gemeente en huurklasse en de omzettingen van koop naar huur van ontwikkelaars en particulieren. Dit laatste gebeurt weinig, onder andere door de vele wettelijke eisen waarmee het verhuren van een koopwoning gepaard gaat.

Foto Amstelveen
(Bron Stadregio Amsterdam - 2010)

Corporaties steeds meer actief in vrije sector huur


Ook zijn interviews gehouden met de belangrijkste verhuurders in de regio. Het blijkt dat de verhuurbaarheid van vrije sector huurwoningen de afgelopen drie jaar is afgenomen. In vergelijking met drie jaar geleden staan woningen momenteel 2 tot 3 maanden langer leeg. De prijsniveaus staan onder druk en verhuurders moeten meer hun best doen om hun woningen aan de man te brengen. Hoe makkelijk of moeilijk de huizen verhuren, hangt meer dan ooit af van de locatie, de kwaliteit en de prijs van de woning.

Behalve dat minder mensen reageren op de huurwoningen, voldoen er ook steeds minder aan de inkomensgrenzen. De verwachting is dat de crisis op de woningmarkt nog wel even zal duren, maar binnen de ring Amsterdam is naar woningen tot €1000,-is nog steeds veel vraag en worden gemeubileerde woningen tot €1750,-makkelijk verhuurd.

In het totaal zijn er in de gemeenten van de stadsregio en in Almere zo’n 43.000 vrije sector huurwoningen. Meer dan de helft hiervan bevindt zich in Amsterdam en ruim 10 procent in Almere. In het zuidelijk deel van de stadsregio (o.a. Amstelveen) staan meer dan drie keer zo veel vrije sector huurwoningen als in het noordelijk deel (o.a. Zaanstad en Purmerend). Het aantal woningen dat in het bezit is van corporaties is de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen.

Toch beslaat dit nog maar zo’n elf procent van de vrije sector markt. Veruit de meeste woningen zijn in het bezit van beleggers en andere particuliere eigenaren. Het volledige onderzoek is te downloaden op Stadsregio Amsterdam (pdf)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.