Bijgewerkt: 15 augustus 2022

Verhoogde kans op een legionella-infectie na vakantie

Nieuws -> Gezondheid

Bron: UNETO-VNI
16-08-2013

Op uw zonnige vakantieadres, en bij terugkomst loopt u een verhoogde kans op een legionella-infectie. Veel mensen zijn zich niet bewust, dat kranen en douches die langer dan een week niet worden gebruikt, legionella kunnen veroorzaken. Legionellabesmetting is volgens UNETO-VNI te voorkomen door een paar eenvoudige maatregelen te nemen.

De kans op legionellabesmetting is het grootst bij warm weer en als kranen niet regelmatig genoeg worden gebruikt, waardoor water in de leidingen stil staat en de watertemperatuur al snel boven de 25 graden uitkomt. Deze twee factoren vergroten de kans op vermeerdering van de legionellabacterie.

Legionella-infecties hebben grote gevolgen, variërend van vermoeidheid, verlies van kortetermijngeheugen, longontsteking, forse griep tot zelfs de dood. Jaarlijks zijn er 300 ziekenhuisopnames als gevolg van legionellabesmetting, maar aangenomen wordt, dat het aantal besmettingen in werkelijkheid veel groter is.

douche Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Terugkerende vakantiegangers moeten voor het gebruik van koud- en warmwaterkranen deze een minuut lang te laten stromen


UNETO-VNI raadt (terugkerende) vakantiegangers aan voor het gebruik van koud- en warmwaterkranen deze een minuut lang te laten stromen. Daarbij is het belangrijk om het water rustig te laten stromen, om te voorkomen, dat het water vernevelt. Besmetting vindt namelijk plaats door het inademen van de waternevel, waardoor de bacterie zich in de longen nestelt. Verneveling ontstaat voornamelijk onder de douche. Je kunt dit voorkomen door de sproeikop onder water in een emmer te houden, of de douchekop in een washandje te verbergen.

Doorspoelen is belangrijk om de kwaliteit van het water te kunnen waarborgen. Het doorspoelen zorgt er ook voor, dat na lange stilstand de opgeloste stoffen in water, zoals metalen, uit de drinkwaterleiding gespoeld worden.

Het drinkwaterbedrijf is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het drinkwater tot de watermeter in de woning. Na de watermeter is echter de bewoner verantwoordelijk. Veel mensen realiseren zich niet, dat water net als een pak melk beperkt houdbaar is en koel bewaard moet worden. Daarom heeft UNETO-VNI een gebruiksinstructie gemaakt met tips om legionella te voorkomen. De gebruiksinstructie is terug te vinden op de website van UNETO-VNI.

Tips om legionellabesmetting te voorkomen

- Spoel alle koud- en warmwaterkranen voor het eerste gebruik uit voorzorg tijdens en na de vakantie een minuut lang door.

- Laat het water rustig stromen en voorkom, dat u daarbij het water vernevelt. Dat doet u door de sproeikop onder water in een emmer te houden, in een washandje, of het sproeistuk van de kraan af te halen.

- Ook een tuinslang die in de volle zon hangt kan flink opwarmen, waardoor zich legionella kan ontwikkelen. Spoel daarom eerst een tuinslang die niet dagelijks wordt gebruikt. Voorkom ook hier verneveling.

- Vaak kunt u zelf de temperatuur van het warm water instellen. Zorg ervoor, dat het warme water uit alle kranen ten minste een temperatuur van 55 º C heeft.

Legionella?

Legionella pneumophila is een bacterie die de ziekte legionellose veroorzaakt. De ziekte kan ontstaan, wanneer mensen de bacterie inademen, bijvoorbeeld in een douche, of via een sproei-installatie. et natuurlijk milieu van Legionella pneumophila is de bodem en het zoetwater, maar meestal in lage aantallen.

Legionella Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2013)

Electronenmicroscoop foto met en cel, geïnfecteerd met een aantal Legionella pneumophila bacteriën


Bijna alle stammen binnen het genus Legionella zijn polyglot, wat wil zeggen, dat ze niet gebonden zijn aan geografische plaatsen, maar over heel de wereld verspreid voorkomen. Legionella pneumophila blijkt onder bepaalde gunstige omstandigheden sterk in aantal toe te nemen. Kijk nog even rond op de website: Legionella.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.