Bijgewerkt: 26 februari 2024

Vereniging Amstelland Kunst en Pulchri Studio organiseren een reizend kunstproject

Nieuws -> Cultuur

Bron: Vereniging Amstelland Kunst
16-02-2019

Twee kunstenaarsverenigingen, Vereniging Amstelland Kunst (VAK) uit Amstelveen en Pulchri Studio uit Den Haag, organiseren gezamenlijk een reizend kunstproject met de titel 'SustainAbility Art' (Duurzaamheid Kunst). Na een start in Den Haag is de expositie vanaf 6 maart 2019 te zien bij CBK Oost in Amsterdam. Vervolgens zal doorgereis worden naar de TU Delft Library.

Bijna 60 kunstenaars laten hun visie op de planeet aarde zien, die ook voor toekomstige generaties bewoonbaar zal moeten zijn. De CO2-uitstoot, de opwarming van de aarde, het stijgen van de zeespiegel, droogte en overstromingen, de plastic soep, het verdwijnen van diversiteit, de komst van klimaatvluchtelingen; deze onderwerpen houden mensen overal ter wereld sterk bezig en kunstenaars dus ook.

Foto Amstelveen
(Foto Martha Marjenburgh - 2018)

Martha Marjenburgh: 'Slotakkoord', fotocompilatie en olieverf op doek 120 x 60 cm, 2018. Gletsjers en ijskappen smelten, levende wezens proberen zich te redden in het stijgende water en de mens tracht vergeefs alles te dirigeren. Ook hij gaat langzaam ten onder. Een digitale fotocompilatie met olieverf op doek van de Amsterdamse kunstenares Martha Marjenburgh, ingezonden voor de tentoonstelling SustainAbility Art


Curator Saskia Gras laat zien hoe de kunstenaars met hun beelden de complexe ontwikkelingen invoelbaar maken. Samen met de teams van VAK en Pulchri heeft zij een brede multidisciplinaire expositie opgezet van schilderijen, grafiek, foto’s, fotocollages, projecties, video, beelden en installaties. Kunstwerken die reflecteren op de bescherming en het herstel van de natuur, hergebruik van grondstoffen, maar ook op duurzame groei, de consequenties van industrialisatie en sociale ongelijkheid. De kunstenaars hebben gebruik gemaakt van duurzame, afbreekbare of recyclebare materialen. Ze streven met hun werken naar bewustwording en leveren ideeën hoe duurzaamheid bereikt kan worden. De kritiek richt zich ook op de kunstwereld zelf: door te wijzen op de milieueffecten van de kunstproductie en het ontstaan van overvolle kunstdepots. Diverse kunstenaars gebruiken recyclebare dragers: ze schilderen op krantenpapier of op gebruikte overhemden, ze gebruiken restmateriaal.

Alle geëxposeerde kunst noopt tot nadenken en discussiëren. De vraag die opgeroepen wordt luidt: wat kan een individu zelf doen? Er is gekozen voor een oplossingsgerichte benadering. Iedereen, jong en oud, kan een steentje bijdragen. Naast de expositie is er een programmering met talks, debat en workshops georganiseerd, waarbij kunstenaars samen met het publiek werken met recyclebaar materiaal of hun werk verder toelichten. Het programma van lezingen en workshops is te vinden op de website www.sustainabilityart.nl Voor SustainAbility Art is intensief samengewerkt met het Green Office van de TU Delft en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amstelveen. Info VAK: www.amstellandkunst.nl Facebook: https://www.facebook.com/Amstellandkunst  E-mail: amstellandkunst@gmail.comAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.