Bijgewerkt: 26 februari 2024

Verbied roken en vapen op school om jongeren te beschermen

Nieuws -> Gezondheid

Bron: WHO/Trimbos/Wikipedia
04-10-2023

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) twee nieuwe publicaties uitgebracht, 'Vrijheid van tabak en nicotine: gids voor scholen' en 'Nicotine- en tabaksvrije schooltoolkit', om de gezondheid van kinderen te helpen beschermen, net op tijd voor het weer naar school gaan in het seizoen in veel landen.

De tabaksindustrie richt zich onophoudelijk op jongeren met tabaks- en nicotineproducten, waardoor het gebruik van e-sigaretten toeneemt en 9 op de 10 rokers beginnen vóór de leeftijd van 18 jaar. Producten zijn ook betaalbaarder gemaakt voor jongeren door de verkoop van sigaretten voor eenmalig gebruik en e-sigaretten, die doorgaans geen gezondheidswaarschuwingen bevatten.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2023)

Een opengewerkte tekening van een e-sigaret met transparante clearomizer en verwisselbare kop met dubbele spoel. Dit model maakt een breed scala aan instellingen mogelijk

Regelgevers in de VS waarschuwden bedrijven vorige maand om te stoppen met de verkoop van illegale e-sigaretten die jongeren aanspreken door te lijken op schoolbenodigdheden, stripfiguren en zelfs teddyberen. 'Of we nu in de klas zitten, buiten spelletjes spelen of bij de schoolbushalte wachten, we moeten jonge mensen beschermen tegen dodelijke passieve rook en de uitstoot van giftige e-sigaretten, evenals tegen advertenties die deze producten promoten', zegt dr. Ruediger Krech, directeur van Gezondheidsbevordering, Wereldgezondheidsorganisatie.

De nieuwe gids en toolkit zijn stapsgewijze handleidingen voor scholen om nicotine- en tabaksvrije campussen te creëren, maar er is een ‘schoolbrede’ aanpak voor nodig – waarbij leraren, personeel, leerlingen, ouders, enz. betrokken zijn. De gids en toolkit omvatten onderwerpen over hoe je studenten kunt helpen stoppen, onderwijscampagnes, het implementeren van beleid en hoe je dit kunt afdwingen. De gids belicht vier manieren om een nicotine- en tabaksvrije omgeving voor jongeren te bevorderen:

-het verbieden van nicotine- en tabaksproducten op schoolcampussen;

-het verbieden van de verkoop van nicotine en tabaksproducten in de buurt van scholen;

-het verbieden van directe en indirecte advertenties en het promoten van nicotine- en tabaksproducten in de buurt van scholen;

-en het weigeren van sponsoring of betrokkenheid bij de tabaks- en nicotine-industrie.

In de publicatie werd benadrukt dat landen over de hele wereld met succes beleid hebben geïmplementeerd dat tabaks- en nicotinevrije campussen ondersteunt, waaronder: India, Indonesië, Ierland, Kirgizië, Marokko, Qatar, Syrië, Saoedi-Arabië en Oekraïne. De nieuwe WHO-gids kan helpen bij het creëren van nicotine- en tabaksvrije scholen die kinderen gezond en veilig houden. Nicotine- en tabaksvrij beleid helpt voorkomen dat jongeren beginnen met roken; een gezonder, productiever studentenbestand creëren; jongeren beschermen tegen giftige chemicaliën in passief roken; sigarettenafval verminderen; en bespaar op de schoonmaakkosten. Om de gezondheid van mensen te beschermen moedigt de WHO alle landen aan om alle openbare binnenruimtes volledig rookvrij te maken, in overeenstemming met artikel 8 van het WHO-Kaderverdrag inzake tabaksontmoediging.Nieuwe cijfers zijn alarmerend: bijna net zoveel jongeren vapen als roken. 21,7 procent van de Nederlandse jongeren en jongvolwassenen (12 tot en met 25 jaar) heeft in het afgelopen jaar een e-sigaret gebruikt. Bijna een derde (27,4 procent) heeft sigaretten gerookt. En 69,1% van de jongeren die maandelijks een e-sigaret gebruiken, roken óók maandelijks sigaretten. Dat komt uit de nieuwe Jongerenmonitor tabaks- en nicotineproducten van het Trimbos-instituut.

Een elektronische sigaret of vape is een apparaat dat het roken van tabak simuleert. Het bestaat uit een verstuiver, een stroombron zoals een batterij, en een container zoals een patroon of tank gevuld met vloeistof. In plaats van rook inhaleert de gebruiker damp. Daarom wordt het gebruik van een e-sigaret vaak "vapen" genoemd. De verstuiver is een verwarmingselement dat een vloeibare oplossing, e-liquid genaamd, verdampt en snel afkoelt tot een aerosol van kleine druppeltjes, damp en lucht. E-sigaretten worden geactiveerd door een trekje te nemen of op een knop te drukken. Sommige zien eruit als traditionele sigaretten en de meeste soorten zijn herbruikbaar. De damp bestaat voornamelijk uit propyleenglycol en/of glycerine, meestal met nicotine en smaakstoffen. De exacte samenstelling ervan varieert en is afhankelijk van verschillende zaken, waaronder gebruikersgedrag.

Vapen is waarschijnlijk veel minder schadelijk dan roken, maar nog steeds schadelijk. De damp van e-sigaretten bevat minder gifstoffen dan sigarettenrook. Het bevat sporen van schadelijke stoffen die niet in sigarettenrook voorkomen. Nicotine is zeer verslavend. Gebruikers worden fysiek en psychologisch afhankelijk. Wetenschappers weten niet hoe schadelijk e-sigaretten op de lange termijn zijn omdat het moeilijk is om de effecten van vapen te scheiden van de effecten van roken wanneer zoveel mensen zowel vapen als roken. E-sigaretten worden nog niet wijd genoeg en niet lang genoeg gebruikt om daar zeker van te zijn.

Voor mensen die proberen te stoppen met roken leidt het gebruik van e-sigaretten naast de voorgeschreven nicotinevervangende therapie (NRT) tot een hoger stoppercentage. Voor degenen die zonder medische hulp proberen te stoppen met roken, is het niet duidelijk of e-sigaretten het stoppercentage verhogen, omdat het bewijsmateriaal van slechte kwaliteit is.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.