Bijgewerkt: 21 februari 2024

Veel nieuwe internationale bedrijven in regio Amsterdam

Nieuws -> Regio

Bron: Gemeente Amstelveen
27-01-2011

In 2010 hebben 122 nieuwe internationale bedrijven zich in de Amsterdamse regio gevestigd, zo maakte amsterdam inbusiness donderdag 27 januari 2011 bekend. Dit leverde meer dan 1000 nieuwe arbeidsplaatsen op. In 2009 vestigden 105 internationale bedrijven zich in de regio, goed voor 1255 arbeidsplaatsen.

De nieuwe bedrijven zijn voornamelijk actief in de financiële dienstverlening, de ICT en de creatieve sector. Verder zet ook de trend van groei van het aantal Aziatische bedrijven door. Momenteel is totale aantal buitenlandse bedrijven in de Metropoolregio meer dan 2000 en goed voor 140.000 directe banen. De meeste nieuwkomers opereren in het financieel/zakelijk cluster (29), zoals Dynamic Credit Europe, Mastercard en Cavanagh.

De ICT sector werd versterkt met 24 nieuwe bedrijven, en het creatieve cluster met veertien bedrijven. De nieuwe bedrijven dragen  bij aan de versterking en concurrentiekracht van deze reeds bestaande clusters. 

Meer Aziatische bedrijven

Het aandeel bedrijven uit Azië was het grootst: 37%, ten opzichte van 31% uit de Verenigde Staten en 30% uit EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika). Er zijn negen nieuwe bedrijven uit China. Vorige week opende de grootste bank ter wereld, de Chinese ICBC, een vestiging in Amsterdam.

Het Japan cluster is versterkt met dertien  nieuwe bedrijven, waardoor in totaal nu 334 Japanse bedrijven zijn gevestigd in de Metropoolregio. Uit  India kwamen negen nieuwe vestigingen, waaronder Dot Com een van India’s grootse IT dienstverleners, en Zuid- Korea leverde zeven nieuwe bedrijven.

Aantrekkelijke regio

De nieuwe bedrijven geven aan dat de combinatie van wereldwijde bereikbaarheid, het fiscale klimaat, het aanwezige talent uit binnen- en buitenland, de hoge kwaliteit van leven en de innovatieve dienstensector de Amsterdamse regio tot een aantrekkelijke vestigingsplaats maken. Daardoor heeft de regio een sterke positie voor het aantrekken van Europese hoofdkantoren, en staat na Londen op een tweede plaats.

32 van de nieuwe bedrijven hebben gekozen om in de regio hun hoofdkantoor op te zetten (ten opzichte van 18 in 2009). In oktober opende het Europese hoofdkantoor van Kraton Polymer – een chemie bedrijf uit de US - met 50 nieuwe arbeidsplaatsen. Het Nieuw-Zeelandse Fonterra, een van de grootste zuivelproducenten ter wereld, verplaatste haar Europese hoofdkantoor (55 werknemers) van Frankfurt naar Amsterdam en opent in februari officieel op de Zuidas. 

Uitbreiding bedrijven 

Naast acquisitie richt de regio zich op het behouden van gevestigde internationale bedrijven, en het faciliteren bij uitbreidingen. Het afgelopen jaar breidde veertien bedrijven uit, in totaal goed voor  490 nieuwe arbeidsplaatsen, waaronder UPC Broadband/ Liberty Global op Schiphol-Rijk en het datacenter van Cisco in Hoofddorp.

Expatcenter 

De groei bij bestaande en nieuwe bedrijven brengt ook groei bij het Expatcenter. Het had 43% meer bezoekers dan in 2009 en bediende meer dan 4700 klanten. De waardering is gemiddeld een 8.9 op een schaal van 10. De gemeente Almere en Haarlemmermeer zijn naast Amsterdam en Amstelveen nu ook partner in het Expatcenter. In april 2011 zal ook de belastingdienst een medewerker huisvesten in het Expatcenter zodat de one-stop-shop de expat nog beter kan bedienen.  Kijk ook op: http://www.amsterdaminbusiness.comAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.