Bijgewerkt: 2 december 2021

Veel geluidshinder boven Amstelveen

Nieuws -> Schiphol

Bron: Inspectie Verkeer en Waterstaat / Amstelveenweb
28-09-2009

Veel Amstelveners werden op de vroege ochtend van zondag 27 september 2009 door denderend vliegtuiglawaai wakker geschud.

Vliegtuiggeluid Amstelveen
(Foto Google Earth - 2009)

Vliegbewegingen en vliegtuiggeluid (in decibels) rondom Schiphol is makkelijk te volgen in Google Earth, dankzij het Platform Vlieghinder Regio Castricum. Op de foto is een situatie te zien is op 28 september 2009 12 uur 50


Door aanpassingen op Schiphol, wordt de Kaagbaan tot 31 oktober 2009 tussen 6 uur 30 en 23 uur bij zuidelijke wind niet meer in gebruik genomen voor startende vliegtuigen. Dit heeft tot gevolg dat de inwoners van Aalsmeer, Uithoorn en van Amstelveen veel meer geluidshinder ondervinden van de redelijk laagvliegende vliegtuigen.

Maatregelen tegen overschrijding geluidsnormen

De Inspectie Verkeer en Waterstaat legt de luchtvaartsector maatregelen op, die moeten voorkomen, dat in het gebruiksjaar 2009 op dezelfde locaties overschrijdingen van geluidsnormen ontstaan, zoals in het gebruiksjaar 2008. In 2008 was er sprake van overschrijdingen op drie locaties ten zuiden van Schiphol. Deze waren het gevolg van te veel starts vanaf de Kaagbaan in zuidoostelijke richting.

De luchtvaartsector had de mogelijkheid om betreffende overschrijdingen te voorkomen, maar heeft hier naar eigen zeggen van afgezien, omdat dit zou leiden tot extra hinder voor omwonenden van Schiphol.

Het overleg aan de Alderstafel, dat vorig jaar in een cruciale afrondende fase bevond, zou door het nemen van de stuurmaatregel volgens de sector ook ernstig worden verstoord. De Inspectie stelt daar echter tegenover dat handhaving van de geluidsnormen op Schiphol slechts kan geschieden op basis van bestaande wet- en regelgeving.

Als u klachten heeft ivm de genomen maatregel, kunt u dat melden bij BAS (Bewoners Aanspreekpunt Schiphol). Volgens de website van BAS, zijn uit Amstelveen tot nu toe 169 meldingen binnengekomen.

Dat zal tot 31 oktober tot veel meer meldingen kunnen leiden, aangezien het gebied waar nu de vliegtuigen over heen vliegen, veel meer bevolkt is. Handhavingsrapportage Schiphol pdf   Vliegverkeer Schiphol live op Internet met Google Earth!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS