Bijgewerkt: 27 februari 2024

Veel 75-plussers zijn actief op het Internet

Nieuws -> Internet

Bron: CBS
27-12-2016

Vooral onder 75-plussers is de toegang tot en het gebruik van Internet toegenomen. In 2016 kon 60 procent van de 75-plussers thuis het internet op, en de helft maakte er ook gebruik van. Vier jaar eerder was dat in beide gevallen nog iets meer dan 40 procent. Bij de 65- tot 75-jarigen groeiden internettoegang en -gebruik tegelijkertijd minder snel. Van alle inwoners heeft 94 procent van de inwoners van Nederland thuis toegang tot internet en maakt 92 procent er gebruik van. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Meer 75-plussers kwamen in het bezit van een tablet, of smartphone, 30 procent van de Nederlanders in deze leeftijdscategorie beschikte er in 2016 over. Drie jaar eerder had nog maar 10 procent een tablet en 5 procent een smartphone ter beschikking. Ook onder 65- tot 75-jarigen is het tablet- en smartphonebezit in dezelfde periode ruim verdubbeld. Het tabletbezit onder de ouderen in deze leeftijdscategorie groeide tussen 2012 en 2016 van 28 naar 60 procent, het bezit van smartphones nam tegelijkertijd toe van 24 naar 65 procent.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Na maanden ontwikkelen en testen, namen de Amstelveense 75+ers van de testgroep 'ZilverOnline' hun iPad met daarop de door henzelf ontwikkelde iPad app in gebruik op maandag 29 oktober 2012 in het kantoorgebouw van de Rabobank Amstel en Vecht in Amstelveen, waar de 15 dames trots demonstreerden, hoe ze met hun nieuwe iPad overweg konden


75-plussers gebruikten de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek even vaak een PC, laptop of tablet om het internet op te gaan en minder vaak een smartphone. 65- tot 75-jarigen maakten vaker gebruik van een laptop dan van andere apparaten, de overige leeftijdsgroepen geven de voorkeur aan smartphone of laptop. De helft van de 75-plussers gebruikte maar één apparaat (een PC, een laptop, een tablet of een smartphone) om te internetten. Onder de 65 tot 75-jarigen was dat een kwart en bij de overige leeftijdsgroepen slechts 7 procent.

Internetgebruikers van 75 jaar, of ouder zeggen in bijna 9 op de 10 gevallen het internet te gebruiken voor het versturen en ontvangen van e-mails. Rond 70 procent geeft aan het internet in te zetten voor het zoeken van informatie over goederen, of diensten en telebankieren. Rond 60 procent doet online aankopen en zoekt naar informatie over gezondheid.

Hoewel deze activiteiten onder 65- tot 75-jarige internetgebruikers ook populair zijn, gebruikt 66 procent van de Nederlanders in deze groep het internet om online kranten en nieuwsberichten te lezen, of om gebruik te maken van social media (36 procent). 75-plussers doen dat minder vaak. 50 procent van hen leest online kranten, of nieuwsberichten en 25 procent maakt gebruik van social media.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.