Bijgewerkt: 28 maart 2024

Vanochtend en vanmiddag gladheid door sneeuw

Nieuws -> Weer

Bron: KNMI
20-01-2023

Op veel plaatsen gladheid door winterse buien of bevriezing van natte wegen (code geel) op vrijdag 20 januari 2023 meldt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). In de ochtend en middag in Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg rond 5 cm per uur sneeuw: code ORANJE.

Foto Amstelveen
(Bron KNMI - 2023)

Vrijdag 20 januari 2023: Code oranje!

Vanochtend trekken winterse buien langzaam naar het zuidoosten, onweer blijft daarbij mogelijk. Vooral in het midden en zuidoosten kan plaatselijk een sneeuwdek van 3-5 cm ontstaan en dus gladheid, hiervoor is voor de provincies Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg code ORANJE uitgegeven. De wind wordt matig, in het zuidwestelijk kustgebied vrij krachtig en komt in de loop van de ochtend uit verschillende richtingen.

Vanmiddag overheerst de bewolking en vallen er m.u.v. het noordoosten talrijke winterse buien. Op de Veluwe en in het zuidoosten kan het sneeuwdek plaatselijk aangroeien tot 5-8 cm. In de loop van de middag wordt het in de noordelijke helft vrijwel droog. De middagtemperatuur ligt tussen 5°C in het (zuid)westen, elders rond 2°C en in sneeuwval blijft de temperatuur steken rond 0°C. De veranderlijke wind is matig, vlak aan zee vrij krachtig. In de loop van de middag draait de wind van het noorden uit naar noordoost.

Foto Amstelveen
(Bron KNMI - 2023)

Vrijdag 20 januari 2023: Code oranje: Vanochtend en vanmiddag in het midden en zuiden plaatselijk flinke sneeuwval

Vanavond valt er in het zuidoosten eerst nog (natte) sneeuw, elders is het droog en klaart het breed op. Door bevriezing van natte weggedeelten en sneeuwresten kan het op veel plaatsen glad worden. Later in de avond is er in het noordoosten mist mogelijk. De wind is noordoostelijk en overwegend matig.

Komende nacht valt er in het noorden een enkele (winterse) bui. Elders blijft het droog en is er kans op mist. Er staat weinig wind en het koelt af naar rond 0°C vlak aan zee tot plaatselijk -5°C landinwaarts.

Morgenochtend 21 januari 2023 trekt er vooral in het noordwesten nog een enkele (winterse) bui over. In het oosten is het bewolkt met plaatselijk mist en in het westen laat de zon zich af en toe zien. Langs de kust staat een matige noordoostenwind, landinwaarts is er weinig wind.

Morgenmiddag schijnt in het westen af en toe de zon, elders overheerst de bewolking. Het blijft droog. De middagtemperatuur ligt rond 2°C. Langs de kust staat een matige noordoostelijke wind, landinwaarts is er opnieuw weinig wind. Morgenavond is het op veel plaatsen bewolkt, maar het blijft droog. Er staat weinig wind.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.