Bijgewerkt: 19 april 2024

Vandalisme is niet normaal

Nieuws -> Gemeente

Bron: Wethouder John Levie
10-09-2012

Wethouder John Levie (BBA) schrijft het op zijn weblog:

'Eind juli 2012 is in het college van B en W een voorstel goedgekeurd om iedere vier maanden een vandalismewijzer te publiceren met daarin een overzicht van de schades en vernielingen aan gemeentelijke eigendommen die in die periode zijn geconstateerd. Het is een goed idee om regelmatig op een rij te zetten, hoeveel geld we er met zijn allen aan betalen. Je schrikt namelijk als je ziet om wat voor bedragen het gaat.

Levie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Wethouder John Levie (BBA)


Van de afdeling wijkbeheer (de openbare ruimte), die binnen mijn portefeuille valt, kreeg ik een overzicht van de kosten tot begin augustus. Het gaat om grote bedragen, waar een hoop andere dingen mee gedaan kunnen worden. En dan zijn de kosten van andere afdelingen, zoals bijvoorbeeld Vastgoed, en van particuliere eigendommen zoals bushokjes, muren en gebouwen, nog buiten beschouwing gelaten'.

De kosten op een rijtje:

€ 40.000 – Speelvoorzieningen (o.a. 2 afgebrande speeltoestellen)

€ 10.000 – Hekwerk bij fietsenstalling tramtracé

€ 14.000 – Meubilair (o.a. banken, glasplaten fietsenstalling tramtracé,  prullenbakken vuurwerk)

€ 42.500 – Reiniging meubilair (o.a. ontmoetingsplaatsen en fietsvoorzieningen)

€ 106.000 – Verwijdering graffiti (maar exclusief o.a. graffiti op gemeentelijke gebouwen, etc.)

€ 10.000 – Inzet bewaking vandalismebestrijding

Bij elkaar meer dan 220.000 euro! Dat is het bedrag, dat dit jaar in ruim 7 maanden al nodig was om de vernielingen en rommel op te ruimen om onze gemeente mooi te houden. Als dat zo doorgaat, ben ik bang dat we dit hele jaar al snel rond de € 350.000 eindigen.

Het opruimen van zwerfvuil (o.a. vuilnis, blikjes, flesjes, leeggegooide asbakken van auto’s) is ook niet in bovenstaande opsomming meegenomen, maar dat was ook al meer dan € 100.000 in de eerste zeven maanden. Dat is op jaarbasis nog een keer zeker € 150.000, waar elk huishouden aan meebetaalt via de afvalstoffenheffing. Al met al dus een half miljoen euro per jaar, ruim € 6,00 per Amstelvener!

Stel je voor, dat iemand je op vrijdag op de markt vraagt of je € 6,00 wilt geven, omdat hij of zij met wat vrienden eens even wat wil vernielen en vervuilen! Ik kan alleen maar raden wat anderen zouden doen, maar ik zou de collectant voor gek verklareN. Hopelijk lukt het, met hulp van alle Amstelveners, het vandalisme en het zwerfafval verder terug te brengen. De vandalismewijzer zal het ons in de toekomst vertellen.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.