Bijgewerkt: 14 juli 2024

Valentijnsdrukte bij FloraHolland

Nieuws -> Aalsmeer

Bron: FloraHolland
08-02-2012

De Valentijnsdrukte is bij de Koninklijke Coöperatieve Bloemenveiling FloraHolland deze week weer duidelijk merkbaar. In de internationale bloemensector zorgt Valentijn elk jaar weer zo’n voor 50 tot 60% meer verkopen dan in een normale week. FloraHolland verwacht deze periode ruim 100 miljoen rozen, 100 miljoen tulpen en nog eens 100 miljoen andere bloemen te verwerken.

Naast deze ruim 300 miljoen bloemen worden ook meer dan 20 miljoen kamerplanten verkocht. Via de Nederlandse exporteurs vinden de bloemen en planten snel hun weg naar Nederlandse consumenten en naar klanten op de belangrijkste exportmarkten, voornamelijk West-Europa.

Flora  Amstelveen
(Foto Frank Bonnet - 2012)

Ruim 50% extra verkochte bloemen en planten moeten door FloraHolland in hoog tempo worden verwerkt tijdens de Valentijnsdrukte


Roos, tulp en gemengd

Rozen en tulpen zijn nog altijd favoriet bij de consument. Maar ook chrysanten, gerbera’s, freesia’s, anemonen, ranonkol en alstroemeria’s worden massaal afgenomen, alsook typische voorjaarsbloemen zoals narcis en hyacint. Veel van al deze bloemen worden uiteindelijk in een gemengd boeket verwerkt waar vooral Nederlanders en Duitsers een voorkeur voor hebben. Ook populair, maar meer exclusief zijn de solo-takken en vazen met orchideeën of lelies erin.

Kwaliteit en vernieuwing

Nederland is zowel in rozen als in tulpen met producten van hoge kwaliteit en constante vernieuwing van het assortiment toonaangevend in de wereld. Rozen en tulpen worden deze week in honderden verschillende soorten, vormen, kleuren en lengtes bij de FloraHolland-veilingen aangevoerd.

De traditionele Valentijnskleur is rood. Maar alles wat naar rood neigt, van lichtroze tot donkerrood, is populair in deze periode. Ook andere pasteltinten doen het als voorjaarskleuren deze week goed. Planten die rood en roze bloeien, voeren de boventoon in het plantenassortiment. Bloeiende potrozen, kalanchoës en anthuriums vallen vooral op. Maar ook met een potorchidee (Phalaenopsis) maken veel geliefden elkaar weer blij met Valentijn.

Meeste bloemen en planten bij bloemist gekocht

In heel West-Europa viert men Valentijn. Het zijn vooral de Fransen, de Duitsers en de Britten die hun liefde, vriendschap en waardering willen uiten op deze dag en doen dat traditioneel met een bloemetje.

In Nederland en Duitsland wordt dit vooral met een fraai gemengd boeket gedaan, voor 60% van de Fransen en de Engelsen is en blijft er maar één echte Valentijnsbloem en dat is de roos. De meeste Valentijnsbloemen en –planten worden gekocht bij de bloemist.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.