Bijgewerkt: 20 april 2024

VVD-Amstelveen wil meer aandacht voor femicide

Nieuws -> Politiek

Bron: VVD-Amstelveen
11-02-2023

De Amstelveense VVD wil meer aandacht voor het fenomeen femicide (moord op vrouwen en meisjes) en heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het College van B en W.

Gemiddeld sterft er bijna iedere week een vrouw in Nederland vanwege het feit dat ze een vrouw is. Zo berichtte de NOS recentelijk over dit verschrikkelijke fenomeen. De schietpartij met dodelijke afloop afgelopen januari in een Zwijndrechts winkelcentrum is een recent voorbeeld van geweld tegen vrouwen. Helaas is afgelopen weekend weer een vrouw om het leven gekomen door geweld.

Er wordt gesproken over geweld binnen de ‘relationele sfeer’. In Nederland leiden dit soort incidenten minder snel tot verontwaardiging dan in andere landen. Femke Lagerveld, woordvoerder namens de VVD-fractie: 'Het is moeilijk te geloven dat anno 2023 femicide niet tot grote verontwaardiging leidt. Dit onderwerp ligt mij al sinds mijn studententijd na aan mijn hart. Ik werkte destijds als vrijwilliger bij de vrouwenrechtswinkel en heb naar aanleiding van wanhopige verhalen die ik daar hoorde heb ik mijn afstudeerscriptie over belaging – een van de risicofactoren van femicide - geschreven.'

Foto Amstelveen
(Foto VVD-Amstelveen - 2022)

Femke Lagerveld raadslid van VVD-Amstelveen, woordvoerder WMO, Zorg en Gezondheid, Juridische zaken en regelgeving, Sport

Voor de VVD staat veiligheid centraal. Het is één van de kerntaken van de overheid. Geweld tegen vrouwen en meisjes met soms zelfs de dood tot gevolg is onacceptabel en verdient onze volle aandacht. De VVD volgt met zorg de berichtgeving over femicide. Femicide is een ernstig en alarmerend fenomeen dat de aandacht vraagt van niet alleen de landelijke maar ook de lokale overheid.

Volgens het Verdrag van Istanbul en andere internationale verdragen hebben gemeenten de verantwoordelijkheid om specifiek aandacht te geven aan femicide en actie te ondernemen om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te bestrijden. Ook in onze eigen gemeente is het belangrijk om cijfers te verzamelen en in kaart te brengen hoe groot het probleem is. Dit helpt ons om gericht bewustzijn te creëren en effectieve maatregelen te nemen om genderspecifiek beleid te ontwikkelen en problemen van genderongelijkheid en geweld tegen vrouwen effectief aan te pakken.

Femke Lagerveld: 'Femicide is niet alleen een schending van de mensenrechten van slachtoffers, maar het is ook een teken van een groter systeem van ongelijkheid en onderdrukking waar vrouwen en meisjes dagelijks mee te maken hebben. Het is daarom van groot belang om dit onderwerp serieus te nemen en concrete stappen te ondernemen om het te voorkomen en te bestrijden.'

Femicide of vrouwenmoord is een haatmisdrijf dat ruim wordt gedefinieerd als 'het opzettelijk doden van vrouwen of meisjes omdat ze vrouw zijn', maar de definities ervan variëren naargelang van de culturele context. In 1976 definieerde de feministische schrijfster Diana E.H. Russell de term voor het eerst als 'het doden van vrouwen door mannen omdat ze vrouw zijn'. In veel Midden-Amerikaanse landen, waar de georganiseerde misdaad veelvuldig voorkomt, wordt de term femicide gebruikt als verwijzing naar de gewelddadige moorden op vrouwen en meisjes die vaak worden gepleegd door bendeleden, een misdaad die vooral wordt gepleegd om de burgers angst aan te jagen en hen tot gehoorzaamheid aan te zetten.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.