Bijgewerkt: 29 maart 2024

VVD-Amstelveen maakt zorgen over kinderen in armoede

Nieuws -> Politiek

Bron: VVD-Amstelveen
05-09-2022

Kinderen in armoede. Armoede kan verlammend werken, voor volwassenen en zeker ook voor de kinderen in een gezin, waar stress als gevolg van armoede altijd aanwezig is. Waar het in een mensenleven tegen kan zitten, hebben volwassenen meestal de mogelijkheid om zich te ontworstelen van armoede. We hebben een sociaal vangnet voor wie dat echt nodig heeft.

Vanuit die bijstand is het zaak om zo snel als mogelijk weer aan het werk te gaan en op eigen benen te staan. Alleen door te werken, jezelf te ontwikkelen, kun je een armoedesituatie achter je laten. Kinderen hebben die mogelijk niet. Kinderen in armoede kunnen zelf niks doen om hun situatie te verbeteren, terwijl we weten dat ze de gevolgen van armoede in het gezin een leven lang bij zich kunnen dragen. Onwenselijk, want juist als liberalen zijn wij een groot voorstander van kansengelijkheid. De VVD vindt goede scholing voor elk kind en mee kunnen doen met sport bijvoorbeeld essentieel voor het bevorderen van kansengelijkheid. Een goed gevulde maag voordat je aan de schooldag begint is helaas niet voor elk kind in Amstelveen vanzelfsprekend.

Foto Amstelveen
(Bron VVD Amstelveen - 2022)

Elisa De Marco raadslid van VVD-Amstelveen


De Voedselbank Amstelveen organiseerde afgelopen weekend een inzamelingsactie voor deze kinderen. Hoeveel kinderen gaan in Amstelveen, incidenteel of structureel, eigenlijk zonder ontbijt naar school? Daar is helaas geen informatie over bekend, maar elk kind is er één te veel. Daarom steunt VVD Amstelveen de actie van de Voedselbank Amstelveen. Het aantal volwassenen en ook kinderen dat gebruik maakt van de Voedselbank is aanzienlijk. Maar de Voedselbank is een vangnet, geen structurele oplossing. Die moet komen vanuit de samenleving, en dus vanuit de politiek. Daarom stellen wij de wethouder schriftelijke vragen, specifiek over kinderen, en gaan we met hem in gesprek over een duurzame oplossing.

Schriftelijke vragen aan het College van B en W van de gemeente Amstelveen van de raadsleden Elisa De Marco en Victor Frequin van de VVD:

Geacht College,

Afgelopen weekend organiseerde de Voedselbank Amstelveen een inzamelingsactie "Op een lege maag kun je niet leven". Steeds meer kinderen blijken voor een voedzaam ontbijt aangewezen op de Voedselbank. De VVD-fractie steunt deze actie en is bezorgd over de situatie van deze kinderen. De Voedselbank is een vangnet maar de structurele oplossing moet vanuit de samenleving en dus de politiek komen. In dit kader stellen wij de volgende vragen aan het College:

1 -Hoeveel kinderen leven op dit moment in Amstelveen in armoede? En hoeveel kinderen gaan er, incidenteel of structureel, zonder ontbijt naar school? Heeft het College daar zicht op en indien deze cijfers niet voorhanden zijn, wat kan het College doen om hierin inzicht te krijgen? Zonder de privacy te willen schenden is de vraag of via de gegevens van de Bijstand en van de Voedselbank er inzicht kan komen in de Amstelveense problematiek. Graag uw reactie hierop.

Foto Amstelveen
(Bron VVD Amstelveen - 2022)

Victor Frequin raadslid van VVD-Amstelveen


2 - Welke regelingen kent de gemeente nu om specifiek deze groep kinderen te ondersteunen en wat zijn de aantallen die hiervan gebruik maken. Ook graag inzicht in de ontwikkeling hiervan. Maken meer/minder kinderen gebruik van bijvoorbeeld de computerregeling, de zwemmogelijkheden, de Amstelveenpas? En weet u hoeveel kinderen gebruik maken van (armoede)regelingen van bijvoorbeeld de Amstelveense sportverenigingen. Zo niet, wilt u dit gaan onderzoeken?

3 -En zijn de huidige regelingen effectief en bereiken we hiermee de juiste groepen? Als we uitgaan van de landelijke gegevens hoeveel mensen waaronder kinderen in armoede leven, hoe verhoudt zich het aantal mensen/kinderen in Amstelveen die van onze regelingen gebruik maken tot dit landelijke aantal? En als er te weinig kinderen gebruik maken van de bestaande regelingen, wat gaat u doen om dat te verbeteren?

4 - Bent u van plan de bestaande nota Armoedebeleid op korte termijn te herzien en daarbij verder te gaan met concrete voorstellen aan de raad om te komen tot vermindering en liefst verdwijnen van armoede met name onder kinderen?

Namens de VVD-fractie, Elisa De Marco en Victor Frequin



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.