Bijgewerkt: 18 april 2021

VRE-bacterie in Nederlandse ziekenhuizen

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
07-06-2012

In een aantal Nederlandse ziekenhuizen circuleert op dit moment de VRE-bacterie. Deze afkorting staat voor Vancomycine-resistente enterokok – meldt RIVM. Dit is een darmbacterie, die niet behandeld kan worden met de gangbare antibiotica, maar alleen met middelen die meer bijwerkingen hebben, of waar minder klinische ervaring mee is.

Gezonde mensen krijgen geen klachten van de VRE-bacterie. Bij ernstig zieke patiënten in ziekenhuizen kan de bacterie wel infecties veroorzaken. Het RIVM heeft verschillende deskundigen op het gebied van ziekenhuisinfecties bij elkaar geroepen.

vre Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2012)

Vancomycine resistente enterokokken onder de elektronen microscoop


Vandaag bespreken zij dit probleem. Tijdens het overleg wordt bekeken, wat bekend is over de VRE-bacterie, hoe groot het probleem in Nederland is en welke maatregelen genomen kunnen worden. De deskundigen stellen op basis van het overleg een advies op voor het ministerie van VWS.

Vancomycine-resistente enterokok?

Vancomycine-resistente Enterococcus, of vancomycine-resistente enterokokken (VRE), zijn bacteriële stammen van het genus Enterococcus,die bestand zijn tegen het antibioticum vancomycine.

Vancomycine is een glycopeptide antibiotica, gebruikt in de profylaxe en behandeling van infecties veroorzaakt door Gram-positieve bacteriën. Hoog niveau vancomycine-resistente E. faecalis en E. faecium klinische isolaten werden voor het eerst gedocumenteerd in Europa in de late jaren 1980. Sindsdien zijn VRE in verband gebracht met de uitbraak van het in ziekenhuis opgelopen (nosocomiale) infecties rond de wereld.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.