Bijgewerkt: 28 mei 2024

Uriel Ensemble speelt 'Winterreise' van Schubert

Nieuws -> Cultuur

Bron: Uriel Ensemble
10-01-2013

Stichting kamermuziek de Amstel presenteert: Uriel Ensemble speelt Schubert, 1827

Op 20 januari 2013 in Amstelkerk in Ouderkerk a/d Amstel

F. Schubert: Pianotrio in E gr. t. D 929

F. Schubert: Winterreis (altviool-versie )

Met twee indrukwekkende stukken, die Schubert in het jaar voor zijn dood heeft geschreven, maakt u een diepzinnige muzikale reis. Uniek aan dit programma is dat de liederencyclus Winterreise door altviool en piano vertolkt wordt.

Schubert Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2012)

Olieverf schilderij van de Oostenrijkse componist Franz Schubert, na een in 1825 aquarel, geschilderd door Wilhelm August Rieder in 1875


De gedichten worden voorgedragen door de speler zelf. Een geheel nieuwe dimensie in deze beroemde cyclus. Vanwege persoonlijke omstandigheden van de vaste soliste Tomoko Kurita, wordt het concert gespeeld door Saskia Viersen. Een unieke gelegenheid om vader en dochter Viersen op ons podium te beluisteren.

Saskia Viersen, viool; Roland Krämer, altviool; Yke Viersen, cello; Mitsuko Saruwatari, piano. Locatie: Ouderkerk a/d Amstel Amstelkerk, Kerkstraat 12, , Aanvang:  15.00 uur, Informatie: http://www.kamermuziekdeamstel.nl/  Entree:  € 20, 65+ en kinderen tot 15 jaar € 15. Abonnement 3 concerten € 45; 65+ en kinderen tot 15 jaar € 36

Winterreise (Winterreis) is een cyclus van 24 liederen van Franz Schubert (op. 89, D. 911). De eerste "Abtheilung" van twaalf liederen werd voltooid in februari 1827, de tweede met de overige twaalf in oktober van dat jaar.

Het zijn 24 getoonzette gedichten van Wilhelm Müller voor zangstem en piano. Het verhaal lijkt betrekkelijk eenvoudig. Een jonge man wordt afgewezen en gaat daarop op reis. In het 24e lied ontmoet hij de Leiermann, de speelman met de draailier, een verpersoonlijking van de dood.

In zijn boek Willst zu meinen Liedern deine Leier drehn? - maakt de Duitse componist Wolfgang Hufschmidt een uitgebreide muzikaal-semantische analyse. Volgens hem zit de Winterreise in feite vol politiek-maatschappelijke kritiek. In feite symboliseert de winterreis de zoektocht van de mens naar zichzelf.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.