Bijgewerkt: 8 augustus 2022

Unieke voorlichtingsbijeenkomst over urineverlies

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Ziekenhuis Amstelland
18-01-2010

Ziekenhuis Amstelland presenteert 'Het verlies van Viviane', een taboedoorbrekend toneelstuk in de Schouwburg Amstelveen.

Ziekenhuis Amstelland presenteert ‘Het verlies van Viviane’, een taboedoorbrekende one-woman show over het leven van een 48-jarige vrouw die last heeft van ongewild urineverlies. Het toneelstuk is te zien op 16 februari 2010 in Schouwburg Amstelveen.

Aansluitend aan de voorstelling zijn alle gynaecologen, urologen en gespecialiseerd verpleegkundigen van Ziekenhuis Amstelland aanwezig om één en ander toe te lichten. Na afloop beantwoorden zij individuele vragen over ongewild urineverlies. Kaarten à 5 euro kunnen besteld worden via de kassa van Schouwburg Amstelveen of online via www.schouwburgamstelveen.nl.

Verlies van eigenwaarde

Viviane huwde op drieëntwintig jarige leeftijd en werd een half jaar later zwanger. Na een moeilijke bevalling bleek ze een beetje incontinent. Maar dat ging voorbij. Nu ze richting de vijftig gaat, duikt het probleem weer op.

De dokter schenkt er weinig aandacht aan en beweert dat het wel weer zal weggaan. Dat doet het echter niet. Haar huwelijk lijdt eronder. Meer en meer gaat ze zich afzonderen. Viviane verliest door haar aandoening niet alleen urine, ook haar zelfvertrouwen, haar sociale contacten en haar eigenwaarde raakt ze kwijt. Totdat ze besluit er over te praten.

Karin Jacobs die de rol van Viviane vertolkt doet dit op een ontroerende en diep menselijke manier. In een alledaagse taal vertelt ze het verhaal van hoop en ontgoocheling. Soms recht voor zijn raap, maar altijd met humor en gevatte oneliners.

Plasklachten bespreekbaar maken

Praten over plasklachten is nog steeds een taboe. Van de 1 miljoen Nederlandse mannen en vrouwen, die een overactieve blaas hebben, wordt slechts een heel klein gedeelte behandeld. En dat terwijl er inmiddels goede behandelingen en medicijnen zijn om het leven draaglijker te maken. “Plasklachten zijn heel erg vervelend en we weten dat erover praten lastig is. Daardoor gaan mensen vaak heel laat naar een arts.

Met deze theatervoorstelling willen we plasklachten bespreekbaar maken. Wij nodigen u dan ook van harte uit om aanwezig te zijn bij deze theatervoorstelling. Aansluitend aan de voorstelling zullen mijn collega’s en ik één en ander toelichten. Ook zijn we na afloop aanwezig om vragen te beantwoorden”, aldus uroloog Cobi Reisman van Ziekenhuis Amstelland.

Kom ook! Datum: dinsdag 16 februari 2010 Aanvang: 19.30 uur. Kosten:  € 5,- ( inclusief 1 consumptie) Kaartverkoop: via de kassa van de Schouwburg Amstelveen T: 020 5475175 of www.schouwburgamstelveen.nl De voorstelling is een initiatief van regisseur Robin David en wordt mede mogelijk gemaakt door Astellas. Kijk ook op de website: Het verlies van Viviane

Urine-incontinentie?

Urine-incontinentie is een urologische aandoening, waarbij de controle over de blaas verloren is. De aandoening kan optreden doordat de kringspier niet goed functioneert, of doordat er geen gevoel bestaat, dat de drang waarneemt tot urineren. Urine-incontinentie is een relatief veelvoorkomende aandoening.

Urine-incontinentie komt in West-Europa regelmatig voor. Een marktonderzoeksbureau rekende voor dat aan het begin van de 21ste eeuw in Nederland naar schatting zo'n 1 miljoen mensen klachten hebben die te maken hebben met een "overactieve blaas". Wanneer de blaas niet meer goed functioneert, kan dat meerdere oorzaken hebben. De oorzaak kan de blaas zelf zijn, de bekkenbodem, of de zenuwen die niet goed doorgeven wanneer de blaas vol of leeg is. Bij mannen kunnen ook prostaatklachten een rol spelen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.