Bijgewerkt: 8 augustus 2022

UNICEF actie op Schiphol voor malarianetten in Burundi

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Schiphol Group
04-07-2013

Deze zomer wordt op Amsterdam Airport Schiphol extra aandacht gevraagd voor UNICEF met als doel, geld in te zamelen voor malarianetten in Burundi. Reizigers wordt in de gelegenheid gesteld hun aankoopbedrag in de winkels achter de paspoortcontrole te verhogen met een bijdrage aan UNICEF.

Ook reizigers die een parkeerplaats op Schiphol boeken via www.schiphol.nl/smartparking  kunnen een extra donatie doen voor de aankoop van malarianetten. In de terminal wordt daarnaast op verschillende manieren extra aandacht gevraagd voor de collectezuilen voor UNICEF.

malariamug Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2013)

De malariamug Anopheles stephensi is een muggensoort uit de familie van de steekmuggen (Culicidae). Malaria, of moeraskoorts is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door eencellige parasieten van het geslacht Plasmodium dat tot de Sporozoa behoort. De parasiet wordt op mensen overgebracht door malariamuggen


Schiphol Group ondersteunt UNICEF. Tot en met 2014 werkt Schiphol Group intensief samen met UNICEF. Zo worden o.a. veilingen georganiseerd door de medewerkers van Schiphol Group. De opbrengst van de collectezuilen in de terminal komen tot en met 2014 ten goede aan het wereldwijde werk van UNICEF. Meer informatie over de samenwerking tussen Schiphol Group en UNICEF is te vinden op www.unicef.nl/schiphol .

UNICEF

UNICEF (United Nations Children’s Fund) doet er alles aan om ervoor te zorgen, dat kinderen overal ter wereld overleven en gezond opgroeien. Verspreiding van malarianetten is de meest effectieve manier om het aantal malariagevallen onder kinderen omlaag te brengen. Malaria doodt wereldwijd nog altijd veel kinderen, ook in Burundi. UNICEF verspreidt samen met overheden en lokale partners 250.000 netten per jaar in dit land. Met de actie op Schiphol hoopt Unicef 150.000 euro op te halen, waarmee 50.000 extra malarianetten kunnen worden gestuurd naar Burundi.

Burundi?

Burundi, officieel de Republiek Burundi (Kirundi: Republika y'Uburundi, [buɾundi]; Frans: Republique du Burundi, [byʁyndi]), is een land in de regio van de Grote Meren in Oost-Afrika, grenzend door Rwanda naar het noorden.

Het grenst met Tanzania in het oosten en zuiden en de Democratische Republiek Congo naar het westen. De hoofdstad is Bujumbura. Hoewel het land is ingesloten, veel van de zuidwestelijke grens grenst aan het Tanganyikameer. Het land heeft 8.749.000 bewoners. (geschat)

Malariamuggen zijn muggen die de infectie- en vectorziekte malaria kunnen overbrengen. Het betreft meerdere soorten, behorend tot het geslacht Anopheles, dat wel eens in de subgenera (ondergeslachten) Anopheles sensu strictu, Cellia, Kerteszia en Nyssorhynchus wordt opgedeeld. De ziekte is wijdverspreid in tropische en subtropische gebieden in een brede band rond de evenaar, waaronder veel in Sub-Sahara Afrika, Azië en de Amerika's.

Malaria

De symptomen van malaria beginnen typisch 8-25 dagen na infectie. Initiële manifestaties van de ziekte voor alle soorten malaria zijn vergelijkbaar met griepachtige symptomen en kunnen lijken op andere aandoeningen, zoals sepsis, gastro-enteritis, en virale ziekten. De symptomen kunnen bestaan uit hoofdpijn, koorts, rillingen, gewrichtspijn, braken, hemolytische anemie, geelzucht, hemoglobine in de urine, schade aan het netvlies en stuiptrekkingen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.