Bijgewerkt: 28 mei 2023

Twee aanhoudingen voor straatroof in Amsterdam

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
09-01-2012

Bij twee pogingen tot straatroof heeft de politie zondagavond 8 januari 2012 de verdachten aangehouden. Beide slachtoffers achtervolgden de dader. Omstreeks 20.00 uur stond één van de slachtoffers met zijn mobiele telefoon in de hand op de Dam.

Plotseling werd het toestel weggegrist. De verdachte rende weg, op de voet gevolgd door de eigenaar. Even later werd de telefoon weggegooid. De eigenaar staakte de achtervolging en raapte zijn toestel op. Toen het slachtoffer niet lang daarna de verdachte zag lopen, belde hij de politie en volgde de 23-jarige man die op het Damrak werd aangehouden.

smartphone Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De eerste pagina van een smartphone


Geldautomaat

De politie hield op de Volendammerweg een 22-jarige man aan die rond 20.45 uur probeerde geld te stelen uit een geldautomaat. De man wachtte zijn kans af bij een geldautomaat op het Waterlandplein.

Net toen het slachtoffer zijn gepinde geld wilde pakken, deed de verdachte er ook een greep naar. Omdat de diefstal mislukte, ging de man ervandoor en stapte in een auto. Het slachtoffer achtervolgde dit voertuig en belde de politie, waarop de aanhouding volgde.

Voorkom diefstal

De politie waarschuwt al langer voor deze bijna klassieke vormen van diefstal. Veel telefoons worden uit handen van de gebruikers gegrist, als zij er niets vermoedend mee op straat lopen. Bij pinnen van geld is het belangrijk je bewust te zijn van de risico’s. Pin bijvoorbeeld niet alleen, op stille plaatsen.

In Amsterdam Zuid werd een proef gedaan met de Safety Spot. Naast de preventieve werking moet de Safety Spot vooral leiden tot bewustwording en gedragsverandering van gebruikers van geldautomaten.

Safety Spot?

De Safety Spot is een gele halve cirkel recht voor de geldautomaat, waarbinnen de gebruiker zijn privacy kan beschermen en waarop een grotere sociale controle vanuit de directe omgeving rust. Safety Spot is in Amsterdam ontwikkeld om de aan geldautomaten gerelateerde criminaliteit terug te dringen. (Bron: CCV)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.