Bijgewerkt: 5 juni 2023

Twee aanhoudingen door de politie dankzij het Stoplichtconvenant

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
30-10-2015

Amsterdam - Rechercheurs hebben onlangs een tweede aanhouding kunnen doen na een goede samenwerking met makelaars. De verdachten probeerden met valse documenten, of kopieën daarvan woningen in Amstelveen en Diemen te huren.

Begin juli 2012 is het zogenaamde 'Stoplichtconvenant' in het leven geroepen, omdat in het verleden criminelen wilden onderduiken, of in een woning criminele activiteiten wilden ontplooien is. Het convenant is afgesloten tussen de Makelaarsvereniging Amsterdam, de gemeente Amsterdam en de politie Amsterdam. Doel ervan is om gezamenlijk het verhuren van woningen en bedrijfsruimten in de vrije sector aan de georganiseerde criminaliteit tegen te gaan.

Werkwijze convenant. Als een aanvraag voor een woning wordt ingediend bij een makelaar controleert de makelaar alle gegevens. Wanneer de makelaar na deze controle twijfels blijft houden over de adspirant huurder, kan hij een gemotiveerd verzoek doen bij de politie om de huurder te controleren. Indien uit dit onderzoek van de politie blijkt, dat er een gerede kans is dat de woning misbruikt gaat worden door criminelen wordt het ‘rode licht’ gegeven en zal de makelaar niet in zee gaan met de aanvrager. Daarnaast is in het convenant afgesproken, dat wanneer een huurder een woning via de Makelaarsvereniging in gebruik neemt, de gemeente de huurder automatisch op dit adres inschrijft in de Basisregistratie Personen.

Misdrijven voorkomen. In de gevallen die tot aanhouding hebben geleid probeerden de aanvragers de boel op te lichten en vielen zij door de mand. De verdachte die onlangs werd aangehouden had op een makelaarskantoor zijn handtekening onder een huurcontract gezet en werd direct aangehouden. Hij is gehoord en heeft een dagvaarding gekregen. De andere man is al veroordeeld tot een gevangenisstraf.

Quote van hoofdinspecteur Jeroen Poelert: “We zien in meerdere onderzoeken, dat criminelen er alles aan doen om zich zo anoniem mogelijk door de regio te bewegen. Bewoning speelt daarin een belangrijke rol. Door gebruik te maken van de afspraken in het convenant kunnen we heel gericht misdrijven voorkomen. Dat zien we ook bij deze aanhouding(en), we zetten daarom deze strategie onverminderd voort.”Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.