Bijgewerkt: 21 juni 2024

Twee Roemeense woninginbrekers voor de rechtbank

Nieuws -> Politie

Bron: OM
24-04-2013

De advocaat-generaal (OM) in Amsterdam heeft op 24 april 2013 in hoger beroep celstraffen van 5 jaar en 28 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk geëist tegen twee Roemenen die worden verdacht van een groot aantal woninginbraken in (vnl) Noord Holland gepleegd in de periode februari tot en met mei 2011 – meldt het Openbaar Ministerie.

De twee horen bij een grotere groep die meer dan 25 woninginbraken pleegde in wisselende samenstelling. De inbraken werden onder meer gepleegd in St. Pancras, Ijmuiden, Noordwijkerhout, Heemstede, Haarlem, Amstelveen, Santpoort, Amsterdam, Katwijk, Heerhugowaard en Den Oever.

De advocaat-generaal is van mening, dat alleen celstraffen van aanzienlijke duur recht doen aan de ernst van de feiten. "Verdachten hebben zich aan een groot aantal inbraken in woningen schuldig gemaakt. Dat zulke feiten gevoelens van angst, onrust en onveiligheid in het eigen huis veroorzaken is duidelijk. Velen zijn gedupeerd door de inbraken.

inbreker Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2013)

OM: 'Verdachten maakten zich in periodes op vrijwel dagelijkse basis schuldig aan (pogingen tot) woninginbraak'


Spullen, soms waardevol, soms emotioneel van grote betekenis, zijn meegenomen. Veel van de gestolen spullen zijn niet teruggevonden en zullen naar verwachting niet teruggevonden worden. Ze werden, of in Nederland verkocht, of weggegeven of werden naar Roemenië verstuurd of gebracht. Het vervangen van gestolen pasjes en papieren kost tijd, geld en moeite.

Verdachten maakten zich in periodes op vrijwel dagelijkse basis schuldig aan (pogingen tot) woninginbraak. Het lijkt erop, alsof ze speciaal voor dat doel naar Nederland zijn gekomen", aldus de advocaat-generaal op de zitting.

De rechtbank veroordeelde de verdachten conform eis van de officier van justitie tot 5 en 3 jaar cel. Verdachten stelden hoger beroep in. De medeverdachten werden veroordeeld tot 32 maanden, 24 maanden, 3 en 2 maanden celstraf. Eén verdachte werd vrijgesproken. Deze uitspraken zijn deels onherroepelijk.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.