Bijgewerkt: 18 juni 2024

Turnvereniging FIT in het teken van de NK 2009

Nieuws -> Sport

Bron: Natasja Zegwaard
25-05-2009

De afgelopen twee weekenden stonden voor Turnvereniging FIT Amstelveen in het teken van de Nederlandse Kampioenschappen Divisie 2 en 3 en de halve Finales voor het NK Divisie 1. Op zaterdag 23 mei 2009 turnden de Divisie 3 turnsters hun NK in Deventer. Middels de Landelijke Voorwedstrijden hadden zich voor FIT drie turnsters geplaatst voor deze eindstrijd. Al een hele mooie prestatie op zich, daar de finale slechts weggelegd is voor de allerbeste 36 turnsters van Nederland per categorie.

De jongste van het drietal, Mitzy Wong-A-Ton (Amstelveen), mocht deze dag het spits afbijten in de categorie Pupillen 1. Na een goede reeks oefeningen op alle toestellen werd Mitzy uiteindelijk 34e en kan terugkijken op een mooie landelijk avontuur, waarbij het behalen van de finale wel een hoogtepunt was!

In de tweede wedstrijd stond jeugd turnster Roosje Bouwdewijn (Baambrugge) voor FIT op de vloer. De 1e jaars Jeugd-turnster heeft de afgelopen maanden een mooie progressie laten zien tijdens de wedstrijden in deze zware categorie. En gezien haar 4e plaats tijdens de voorwedstrijd in Volendam, kon het deze wedstrijd wel eens erg spannend gaan worden. Roosje zette vooral op sprong en vloer een prima prestatie neer.

Op brug moest zij een klein foutje incasseren, maar werd hier nog hoog beoordeeld met 8.766 p.. Op balk geen grote fouten, maar wel een ietwat lage beoordeling. Uiteindelijk eindigde Roosje op een 4e plaats. Slechts 0.050 p. verwijderd van een podiumplaats. Heel even was dit natuurlijk enorm balen, maar een 4e plaats tijdens een NK, helemaal als 1e jaars jeugd turnster, is natuurlijk een zeer goede prestatie!

Sasha Wood (Mijdrecht) sloot de lange dag af bij de Senioren. Het bereiken van dit NK was voor de 23-jarige turnster al één groot feest. Nog nooit eerder behaalde Sasha een plaatsbewijs voor de eindstrijd en deze dag was het dan eindelijk zo ver. Na een wat mindere start op de balk, vervolgde Sasha goed op vloer. Op sprong turnde Sasha 2 zeer goed uitgevoerde gehoekte tsukahara's.

De jury beloonde Sasha met een mooie 8.500 p., het 5e cijfer van alle deelneemsters. Op het laatste toestel, brug, sloot Sasha met een mooie 8.266 p. deze bijzondere wedstrijd af. Sasha eindigde op een prima 21e plaats en kan terugkijken op een zeer goed turnseizoen, met als absolute hoogtepunt natuurlijk dit NK.

Een dag later, tevens in Deventer, werd de eerste ½ Finale om het NK voor de Divisie 1-turnsters geturnd. Daniek Vermeij (Uithoorn) en Adinda Que (Amstelveen) begonnen hun ½  Finale in de categorie Junioren sterk op vloer. Op sprong turnde Daniek een gehurkte tsukahara welke goed beoordeeld werd met 7.700 p.. Adinda turnde dezelfde sprong, maar dan in gehoekte versie en werd beloond met een mooie 8.150 p.. 

Op brug turnde Daniek naar het 6e cijfer van de wedstrijd met een mooie 8.200 p..  Ook op balk liet de Uithoornse een zeer overtuigende oefening zien, welke haar de 2e  beoordeling van alle turnsters, 8.200 p. opleverde.  Daniek eindigde deze wedstrijd op een zeer goede 4e  plaats in het eindklassement. Hiermee plaatste zij zich uiteraard voor het NK. Adinda mag ook naar het NK, maar dan als reserve-turnster. Zij is de eerste reserve en als zich iemand afmeldt voor het NK mag zij alsnog in actie komen.

bRUGMAN Amstelveen
(FIT - 2009)

Joyce Brugman


In de laatste wedstrijd turnde Aranka Holst (Amstelveen) bij de Senioren. Aranka begon op het onderdeel brug. Een onderdeel wat de afgelopen wedstrijden niet geheel goed uit de verf kwam, maar waar de afgelopen tijd erg hard aan gewerkt is. En dat was ook te zien, zowel haar zolenhandstand als reuzendraai werden weer behaald. Een goede start van haar ½ Finale. Op de overige toestellen turnde Aranka ook prima oefeningen en met een 15e plaats mag ook zij zich gaan opmaken voor het NK op 6 juni in Haarlem.

Op zaterdag 23 mei turnde de Mijdrechtse Joyce Brugman haar Nederlands Kampioenschap in de 2e Divisie. In het Brabantse Reusel startte de Senioren-turnster  goed op het onderdeel sprong. Haar tsukahara gehurkt werd mooi beoordeeld met 8.300 p.. Dit cijfer was goed voor de 8e beoordeling van alle 36 turnsters. Op brug deed Joyce hier nog een schepje bovenop. Een zeer goede oefening met mooi overkeren van de hoge naar de lage legger, goed uitgevoerde handstanden, reuzendraai en als afsprong een ondersprong-salto voorover leverde haar zelfs het 2e cijfer van de hele wedstrijd op. Met een mooie 8.500 p. op zak vervolgde Joyce haar wedstrijd. Op balk en vloer turnde Joyce goed, maar werd vooral op vloer ietwat benadeeld. Ondanks dit eindigde de 19 jarige turnster  op een prima 12e plaats in de Senioren-categorie en kan terugkijken op een mooie landelijke wedstrijdreeks.

24 Mei was het de beurt aan de overige 3 Divisie 1-turnsters om zich te plaatsen voor het NK. En dit deden zij alle drie met goed gevolg.

Pupillen 1-turnster Lisa Pelk (Amstelveen) gooide vooral hoge ogen op sprong en brug. Met een 9.675 p. turnde zij naar het 3e cijfer toe en op brug wist zij, na een bijna perfecte oefening, zelfs de hoogste score te noteren, 9.266 p.. Op balk en vloer liet de jonge turnster een enorme progressie zien en zij eindigde in deze wedstrijd dan ook op een mooie 9e plaats van alle 45 turnsters. Zij mag uiteraard naar het NK.

Fabienne Hoohenkerk (Amstelveen) turnde in de categorie Pupillen 2 niet haar allerbeste wedstrijd. Zij startte weliswaar zeer goed op het onderdeel brug (8.80 p.), maar moest op balk wel wat foutjes incasseren. Op vloer herstelde zij zich weer erg goed. Tijdens het laatste toestel, sprong, werd niet helemaal optimaal geturnd, maar voerde zij wel voor het eerst een sterksalto met hele schroef voorover uit. Fabienne mag zich nu gaan opmaken voor het NK Divisie 1.

De Aalsmeerse Daisy den Hartog mag ook naar het NK Divisie 1 bij de Junioren. Zij kende wel enkele foutjes op vloer en balk, maar turnde op sprong een zeer goed uitgevoerde tsukahara gehurkt. Hier werd zij mooi beoordeeld met 7.800 p.. Op het laatste onderdeel, balk, turnde Daisy weer een veel betere oefening dan de vorige wedstrijd in Opmeer.

Totaal komen dus nog 6 turnsters voor FIT in actie tijdens het Nederlands Kampioenschap Divisie 1. Deze wedstrijd zal plaats vinden in Haarlem op zaterdag 6 juni 2009.

Natasja ZegwaardAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.