Bijgewerkt: 25 juli 2024

Triënnale Amstelveen 2010: 'Pen en kwast'

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
25-10-2010

Aan de Triënnale Amstelveen 2010 nemen 19 beeldend kunstenaars deel, die elk met een kunstwerk in de Triënnale tentoonstelling in het Cobra Museum worden opgenomen. De deelnemers werden onlangs door de jury geselecteerd uit 59 inzendingen.

De Triënnale tentoonstelling zal plaatsvinden van 13 november tot en met 5 december 2010. In de jury hadden namens het Cobra Museum Els Ottenhof, directeur en Els Drummen, conservator zitting en als externe deskundige Michèlle Elburg.

Cobra Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Het Cobra Museum in Amstelveen


De deelnemende kunstenaars zijn:

Sharon van den Berg, Nicole van Buuren, Isabelle Duval, Hans Fransen, Noor Geurts, M.S. Hoekstra, Jeltje van Houten, Ma Hui, Stef Kreymborg, Marijke van Oostrum, Stephanie Rhode, Norman Roemer, Ellen Roos, Kees Streefkerk, Jan Verschoor, Annette van Waaijen, Heidi Wallheimer, Hilly Immink-van der Weele, Corry Zwart.

Aemstelle Prijs

Om de drie jaar vindt er in samenwerking met de gemeente Amstelveen in het Cobra Museum voor Moderne Kunst een tentoonstelling plaats met werk van Amstelveense beeldend kunstenaars. Zij sturen een bestaand of nieuw werk in naar aanleiding van een prijsvraagthema. Aan het einde van de tentoonstelling wordt aan de winnende kunstenaar de ‘Aemstelle Prijs’ uitgereikt, een geldbedrag van 3.500 euro.

Het bezoekend publiek treedt op als jury en wijst de winnaar van de Aemstelle Prijs aan. Iedere bezoeker kan de kunstenaar van zijn of haar voorkeur tijdens de tentoonstelling kenbaar maken. Op zaterdag 4 december om 15.00 uur zal de Amstelveense wethouder van Cultuur, John Levie, de winnaar bekendmaken en de prijs uitreiken.

Pen en kwast

De Triënnale Amstelveen heeft telkens een ander prijsvraagthema. Deze Triënnale staat in het teken van twee disciplines: woord en beeld. Pen en kwast zijn in de kunst sterk met elkaar verbonden. De Amstelveense kunstenaars konden voor hun inzending kiezen uit een gedicht van Lucebert, Gerrit Kouwenaar en Jan Elburg.

Van de 19 kunstenaars lieten 6 zich inspireren door een gedicht van Lucebert (‘De vermoeide minnaars zijn machines’), 8 door Kouwenaar (‘De taal behoort aan de vogels’) en 5 door Elburg (‘Niets van dat alles’). De werken zijn gemaakt in diverse disciplines: installaties, schilderijen, beelden, foto’s, wandobjecten en film.

In de expositie wordt een loungehoek opgenomen, waar bezoekers meer gedichten van ‘de Vijftigers’ kunnen lezen en beluisteren. Naast de drie genoemde dichters, maakten onder meer ook Remco Campert, Hugo Claus, Sybren Polet, Bert Schierbeek en Simon Vinkenoog deel uit van ‘de Vijftigers’. Zij verzetten zich met woord tegen de kunstopvattingen van hun voorgangers.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.