Bijgewerkt: 4 juni 2023

'Track en trace' methode tegen fietsdiefstallen in Amstelveen

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
19-03-2016

De politie zet in samenwerking met de gemeente Amstelveen fietsen met 'track & trace' in met als doel het aantal diefstallen van fietsen terug te dringen en fietsendieven op heterdaad aan te houden. De fietsen, die de politie inzet, zijn normale fietsen voorzien van een ‘track & trace’ zender. De politie stalt deze fietsen, goed afgesloten, op plaatsen, waar veel fietsen worden gestolen. De politie hoeft geen direct toezicht te houden. Zodra de fiets zich in beweging zet, komt er op de meldkamer een seintje binnen. Door de zender te volgen is eenvoudig vast te stellen, welke weg de gestolen fiets aflegt. Op deze wijze kan de politie verdachten van diefstal, of heling van fietsen eenvoudig op heterdaad aanhouden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

In 2015 zijn er 110.895 fietsen en 16.710 bromfietsen/snorfietsen gestolen in Nederland, blijkt uit de cijfers van het CBS. Bij de aanpak van fietsdiefstal is de lokfiets inmiddels niet meer weg te denken. De eerste lokfiets in Nederland dateert uit 2008. Door het enorme succes van de aanpak, zet de politie steeds vaker lokfietsen in om het aantal fietsdiefstallen een halt toe te roepen


Positieve ervaringen. De politie-eenheid Amsterdam heeft positieve ervaringen met de inzet van fietsen voorzien van een zender. In meer dan 100 gevallen hield zij fietsendieven in Amsterdam op heterdaad aan. Om het aantal fietsdiefstallen, van zowel gewone fietsen, als E-bikes, terug te dringen en dieven direct aan te houden hebben gemeente en politie besloten om dit middel ook in Amstelveen in te zetten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.