Bijgewerkt: 15 augustus 2022

Tijdens het griepseizoen kan shocklong ontstaan bij hartoperatie

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
01-03-2018

Bij de ontwikkeling van het acute ademhalingsnoodsyndroom (ARDS) zijn een aantal risicofactoren met elkaar in verband gebracht. Een dergelijke risicofactor zou asymptomatische virale infectie van de luchtwegen kunnen zijn - bijvoorbeeld influenza - die de longen voor ARDS zou kunnen voorbereiden bij patiënten met een andere openlijke risicofactor – meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Patiënten die een hartchirurgie ondergaan zouden deze virussen kunnen dragen, maar hebben geen klinische tekenen of symptomen. Bij een hartoperatie kan het Acute Respiratory Distress Syndrome (ADRS) of ook wel shocklong ontstaan. De kans hierop is groter bij een hartoperatie tijdens het griepseizoen. Dit rapporteerden onderzoekers van het LUMC en RIVM op in de New England Journal of Medicine op 22 februari 2018.Vaker complicatie. In een groep van 2013 patiënten die tussen 2009 en 2012 aan hun hart geopereerd werden, gingen de onderzoekers na hoe vaak een ARDS optrad in de eerste dagen na de operatie. Dit bleek het geval bij circa 6% van de patiënten. Hierna werden de gegevens gekoppeld aan de griepseizoenen. Door de jaren heen verschilde de duur van het griepseizoen, wat is meegenomen in het onderzoek. Geen van de patiënten had overigens klachten van griep voor de operatie. Toch kreeg bijna tweemaal zoveel patiënten ARDS na een operatie in het griepseizoen dan daarbuiten. Ook de duur van beademing was langer in het griepseizoen.

Vervolg. Wat de precieze oorzaak is van de toename van ARDS tijdens het griepseizoen is nog onbekend. Een mogelijkheid is dat het griepvirus toch ongemerkt aanwezig is in de longen. En dat deze longen na een hartoperatie meer vatbaar zijn, waardoor eerder ADRS ontstaat. Een mogelijk vervolg op dit onderzoek is om patiënten die aan hun hart geopereerd moeten worden, te testen op de aanwezigheid van griepvirus. Ook ligt het voor de hand na te gaan of een griepprik bescherming biedt en de verhoogde kans op ARDS in het griepseizoen teniet kan doen.

ARDS of shocklong. ARDS, of Shocklong is een acute ontstekingsreactie van de longen. Het is een gevreesde complicatie na een operatie, omdat het gepaard gaat met langdurige beademing en verhoogde sterfte. De oorzaak van ARDS staat niet vast, maar waarschijnlijk ontstaat deze heftige ontsteking, doordat er meerdere beschadigingen tegelijkertijd optreden bij een hartoperatie. Het onderzoek 'Influenza season and ARDS after cardiac surgery' kunt u nalezen in de New England Journal of Medicine van 22 februari 2018.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.