Bijgewerkt: 1 maart 2024

Tienduizenden mensen ondertekenden het Nationaal Vuurwerkmanifest 2017

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Philogirl
29-12-2017

Inmiddels hebben 1.180 organisaties en 51.500 particulieren het Nationaal Vuurwerkmanifest van 2017 ondertekend. Al deze organisaties en particulieren pleiten voor een verbod op consumentenvuurwerk én voor het alternatief van professioneel georganiseerde vuurwerkshows. Het in stand houden van de huidige wijze van de viering van Oud en Nieuw staat niet in verhouding tot de ernstige en vaak blijvende letsels, de materiële en immateriële schade, de veiligheids -en handhavingsproblemen en de maatschappelijke overlast die zowel legaal als illegaal vuurwerk tot gevolg heeft. Organisaties en particulieren kunnen zich nog steeds online via www.vuurwerkmanifest.nl voor een verbod uitspreken.

Vuurwerkmanifest. Oogartsen Tjeerd de Faber en Jan Keunen, initiatiefnemers van het nationaal vuurwerkmanifest: 'Jaarlijks zorgt de viering van Oud en Nieuw in z’n huidige vorm voor te veel letsel, schade en maatschappelijke overlast. Er kan dan ook niet meer worden gesproken over een feestelijke traditie. De letsels die wij ieder jaar weer zien worden niet alleen door illegaal vuurwerk veroorzaakt, maar juist ook door het vuurwerk, dat door consumenten afgestoken mag worden. Daarnaast is 50% omstander en steekt dus zelf geen vuurwerk af.'

Foto Amstelveen
(Bron Vuurwerkmanifest - 2017)

De landelijke cijfers van de oogletsels in Nederland tussen 2008-2017Alle organisaties en particulieren die de afgelopen jaren het Vuurwerkmanifest hebben ondertekend pleiten voor een volledig verbod op vuurwerk, dat door particulieren wordt afgestoken én voor het alternatief van centrale vuurwerkshows. Ruim 1.180 organisaties en meer dan 51.500 Nederlanders hebben het vuurwerkmanifest inmiddels getekend, waaronder oog-, kinder-, en jeugdartsen, plastisch chirurgen, huisartsen, spoedeisende hulp-artsen, de landelijke artsenkoepel KNMG, de Nederlandse projectgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie en Achmea. Ook vanuit de dierensector en de politiek krijgt het manifest steeds meer steun.

Verzoek aan politiek. Het dringende verzoek aan de politiek is om in 2018 consumentenvuurwerk te verbieden. Met grote professionele vuurwerkshows kan iedereen op een veilige manier genieten van de traditie van het genieten van én kijken naar vuurwerk. Organisaties en particulieren kunnen zich nog steeds online via www.vuurwerkmanifest.nl voor een verbod uitspreken.

Het vuurwerkmanifest werd in 2015 opgericht door oogartsen Tjeerd de Faber en Jan Keunen, en kreeg steun van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) , AJN Jeugdartsen Nederland, Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Ook de KNMG en de LHV zijn erbij aangesloten. Daarnaast haakten andere zorgorganisaties, milieuclubs en vier politieke partijen de afgelopen twee jaar aan. Eind december ondertekende Achmea als eerste verzekeraar het vuurwerkmanifest.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.