Bijgewerkt: 5 maart 2024

Thera Regouin - 'Recollections' in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
01-06-2013

Van 8 juni tot en met 14 juli 2013 is in Museum Jan van der Togt werk te aanschouwen van de Braziliaans-Nederlandse kunstenaar Thera Regouin, getiteld 'Recollections: Berlin - Brasília - Amsterdam'. De tentoonstelling biedt een overzicht van de kunstwerken die zij in de afgelopen twaalf jaar tot stand bracht in deze wereldsteden.

Regouin bewerkt haar doeken met dunne lagen verf, waarop zij haar composities creëert in genuanceerde kleurlagen, welke zij aanbrengt met penseel en paletmes. Op sommige plekken wordt de verf dik aangebracht, om – nog nauwelijks droog – deels afgeschrapt en opnieuw bedekt te worden met nieuwe, dunne lagen verf. Op deze manier wordt een matte glans en een luminescente doorschijnendheid verkregen.

Thera Regouin is een ware artistieke nomade. Na studies bij Glênio Bianchetti en Rosa Maria Amorim in Brasília (1979 – 1982) verdiepte zij haar opleiding aan de Corcoran School of Art in Washington en de Art Students League in New York (1988 – 1992).

Regouin Amstelveen
(Bron Museum Jan vd Togt - 2013)

Een schilderij van Thera Regouin - Zonder titel, 2013, 60 x 70 cm


In Montevideo volgde Regouin een studiejaar (1998) bij Martin Rodriguez, bestaande uit vier intensieve masterclasses in de studio van Guillermo Fernández, de invloedrijke exponent van de ‘Escuela del Sur’, in de traditie van de grote Uruguayaanse kunstenaar Joaquín Torres Garcia, wiens leerling hij was.

Artistiek gezien kan Regouin dus als een kleindochter van Torres Garcia beschouwd worden, hoewel zij een techniek en een beeldtaal ontwikkelde die onmiskenbaar de hare is. In haar werk laat Regouin zich dikwijls inspireren door de stad, of het land waar zij op dat moment verblijft.

De kunstwerken die zij bijvoorbeeld in Berlijn maakte, hebben overduidelijk de beladen geschiedenis van de Duitse hoofdstad in zich en zijn dan ook tamelijk grauw van aard, terwijl de door haar in Brazilië vervaardigde schilderijen gebaseerd zijn op een meer geometrisch vlakken- en lijnenspel. Hetgeen al deze kunstwerken echter gemeen hebben is, dat ze het eindresultaat lijken van een innerlijke strijd, waarin conflicten gesublimeerd worden door het onnodige te elimineren en zo hun onontkoombaar evenwicht vinden.

Regouin exposeerde eerder in onder meer Montevideo (2001), Berlijn (2004 en 2005), Parijs (2005), Brasília (2007), São Paulo (2008) en Amsterdam (2010). In deze en andere wereldsteden is haar werk vertegenwoordigd in toonaangevende privécollecties.

De opening van de tentoonstelling in Museum Jan van der Togt vindt plaats – in aanwezigheid van de kunstenaar – op zaterdag 8 juni 2013 van 17.00 – 19.30 uur, en wordt verricht door kunstenaarsvriend Auke de Vries.

Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen. Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uurAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.