Bijgewerkt: 30 november 2022

Theater het Amsterdamse Bos speelt ZOMERGASTEN

Nieuws -> Cultuur

Bron: Theater het Amsterdamse Bos
09-07-2008

Theater het Amsterdamse Bos speelt ZOMERGASTEN van Maxim Gorki vanaf 11 juli t/m 6 september 2008 (behalve zondag en maandag).

“De Russische titel van het stuk luidt Datchniki: bewoners van Datsja’s, zomerhuisjes waarin de mensen uit de stad die het zich konden permitteren gedurende de zomermaanden woonden. Om de hitte en drukte van de stad te ontvluchten. Traditioneel een privilege van de adel, maar in het Rusland van rond 1900 was de adel verarmd en had zich een middenklasse gevormd, die de uitdaging oppakte waar de decadente verwende adel minachtend de neus voor ophaalde: ze gingen werken.

Zo ontstond in korte tijd een klasse van nieuwe rijken, die niets beters wisten te verzinnen dan met hun pas verworven rijkdom de leefstijl van de adel te imiteren: Ze gingen op muziekles, schreven gedichten en in de zomermaanden trokken ze naar het platteland , naar hun Datsja’s. Maar de ondernemende, hardwerkende nieuwe rijken, waren niet gewend aan nietsdoen. Ze verveelden zich te pletter en de leegte van het bestaan staarde ze – zeker tegen het einde van de zomer – genadeloos in het gelaat.

Tijdens de eindeloos lange zomeravonden ontaarden onschuldige conversaties over de zin van het bestaan steeds vaker in grimmige emotionele ruzies. Relaties gaan kapot, zakelijke schandalen komen aan het licht, overspel en dronkenschap zijn aan de orde van de dag.

De inhoud van het stuk is ruim honderd jaar na het schrijven ervan nog altijd – of alweer – ongelooflijk actueel en biedt talloze aanknopingspunten om in vormgeving en regie een vertaalslag te maken naar onze tijd.

Bostheater Amstelveen
(Theater het Amsterdamse Bos - 2008)

Het logo van het theater in het Amsterdamse Bos


Spel

Michiel Bakker, Christine de Boer, Ian Bok, Arnoud Bos, Jan-Paul Buijs, Carole van Ditzhuyzen, Sjaan Duinhoven, Martijn Fischer, Lottie Hellingman, Felix-Jan Kuypers, Anne Prakke, Saskia Rinsma, Elise Schaap, Anne Catrien Smits    

Regie

Frances Sanders

Muziek

Alberto Klein Goldewijk

Decor

Stans Lutz

Kostuums

Willemeijn van Brussel

Website: Openluchttheater van het Amsterdamse Bos

Locatie: 52°19'18.04" N 4°49'30.98"E

Russische Wikipedia over: Максим ГорькийAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.