Bijgewerkt: 19 mei 2022

'The hidden picture' - 40 jaar kunst verzamelen bij ING

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
02-07-2014

12 september t/m 4 januari 2014 in het Cobra Museum in Amstelveen

• Meer dan 70 schilderijen, tekeningen, foto’s en sculpturen verhuizen van kantoor naar museum.

• Eerste keer, dat internationale ING Collectie uit Nederland, België, Polen en Engeland in samenhang te zien is voor publiek.

• Drie studenten van onafhankelijk kunstenaarsinstituut De Ateliers maken in opdracht van ING een nieuw werk voor de presentatie in het Cobra Museum.

De tentoonstelling 'The Hidden Picture' toont een overzicht van moderne en hedendaagse kunst die doorgaans niet voor het publiek te zien is. Normaal gesproken hangen deze meer dan 70 werken verdeeld over talrijke bankkantoren in binnen- en buitenland of ze worden individueel en tijdelijk tentoongesteld.

Foto Amstelveen
(Bron Cobra Museum - 2014)

Carel Willink: 'Meisje in renaissancekostuum' 1945


'The Hidden Picture' geeft een uitgebreide impressie van de internationale ING kunstcollectie. Het Cobra Museum heeft in samenwerking met ING meer dan 70 werken, variërend van schilderijen, tekeningen, sculpturen tot foto’s en video’s geselecteerd en legt daarmee dwarsverbanden tussen kunstwerken uit verschillende decennia, stijlen en landen.

Met kunstenaars als Michelangelo Pistoletto, Ger van Elk, Jessica Diamond, Michael Raedecker, Piet Mondriaan, Christian Boltanski, Carel Willink, Iris van Dongen, Wilhelm Sasnal, Roni Horn, Richard Deacon, René Daniëls, Ossip Zadkine e.v.a. kunnen we spreken van een indrukwekkende museale collectie.

Het is de eerste keer, dat de kunstwerken van ING België, ING Engeland, ING Nederland en ING Polen gezamenlijk gepresenteerd worden. Door de verschillende collecties in samenhang te tonen ontstaat een nieuwe en relevante afspiegeling van de totale collectie, de verhouding tot de beeldende kunstsector en daarmee tot de samenleving. Een nieuwe uitgebreide catalogus (RE:SOCIETY) markeert dit ijkpunt.

Foto Amstelveen
(Bron Cobra Museum - 2014)

Iris van Dongen: 'Suspicious IV' 2008


Bijzondere aandacht gaat uit naar de werken van Jaap Hillenius (zonder titel) uit 1987 en Michelangelo Pistoletto (Autoritratto con occhiali gialli) uit 1973. Het drieluik van Hillenius werd in 1987 speciaal gemaakt voor het hoofdkantoor van ING (destijds NMB) in Amsterdam-Zuidoost in samenwerking met de architecten. Het pand werd qua lichtinval aangepast zodat het werk van bovenaf werd aangelicht precies zoals Hillenius wilde.

Het drieluik heeft sinds de plaatsing het gebouw nooit verlaten. Een kunstwerk van Michelangelo Pistoletto opent de tentoonstelling.  Autoritratto con Ochialli Gialli is een zelfportret op een spiegel, waarin de bezoeker aan het begin van de tentoonstelling zichzelf herkent. Pistoletto maakt hiermee van iedereen een kunstenaar. De werkelijke ‘Hidden Picture’ zit dan ook in ‘the eye of the beholder’.

ING heeft een actief kunstbeleid, waarbij zij niet alleen verzamelt, maar ook met partners tentoonstellingen maakt. Het ondersteunen van jong talent staat hoog in het vaandel. Jaarlijks wordt de New Talent Photography Award uitgereikt tijdens de fotobeurs 'Unseen' en de bank is al ruim tien jaar sponsor van het gerenommeerde De Ateliers in Amsterdam. Speciaal voor The Hidden Picture zijn daarom drie kunstenaars van De Ateliers uitgenodigd om nieuw werk te maken. Het betreft:

Ana Navas (Ecuador 1984). Geboren in Ecuador, opgeleid in Karlsruhe en werkzaam in Amsterdam. Navas is geïnteresseerd in volkskunst, hobbykunst en primitieve kunst. Timmy van Zoelen: (Nederland 1982). Van Zoelen maakt computeranimatiefilms over morele en sociaal-politieke aspecten. Paul Geelen (Nederland 1983). Nederlandse beeldhouwer, geïnteresseerd in evolutionaire en transformatieprocessen. Experimenteert met chemische materialen die kristalliseren of exploderen.

De tentoonstelling is voor publiek toegankelijk vanaf 13 september  2014 (maandag gesloten). Er is een uitgebreid activiteiten programma met lezingen en workshops. Meer informatie hierover vindt u op onze website www.cobra-museum.nl . Het Cobra Museum voor moderne kunst wordt ruimhartig ondersteund door de Gemeente Amstelveen en de BankGiro Loterij. Adres: Cobra Museum Sandbergplein 1, 1181 ZX AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.