Bijgewerkt: 5 december 2022

The Metropolitan Museum of Art plaatst 400.000 HR digitale beelden in het publiek domein

Nieuws -> Cultuur

Bron: The Metropolitan Museum of Art
23-05-2014

New York -Thomas P. Campbell, directeur en CEO van The Metropolitan Museum of Art, heeft op 16 mei 2014 aangekondigd dat er meer dan 400.000 hoge-resolutie digitale beelden van het publiek domein, verwerkt in de wereldberoemde collectie van het museum, kunnen worden gedownload rechtstreeks vanaf de website van het Museum voor niet-commercieel gebruik.

In de online collectie kan iedereen vrijelijk zoeken en de bestanden kunnen zonder toestemming van het museum en zonder een vergoeding hergebruikt worden. Het aantal beschikbare beelden zal toenemen, omdat nieuwe digitale bestanden regelmatig worden toegevoegd. Bij het maken van de aankondiging zei de heer Campbell: "Door dit nieuwe, open-access-beleid, sluiten we ons aan door aan een groeiend aantal musea, die gratis toegang tot de beelden van de kunst in het publieke domein hebben, dit te bieden. Ik ben blij, dat de digitale technologie de deuren kunnen openen voor deze schat aan beelden van onze encyclopedische collectie. " Bekijk hier de Online Collectie met 393.792 beelden.

Foto Amstelveen
(Bron The Metropolitan Museum of Art - 2014)

Johann Edler Goll van Franckenstein: 'The Amstelveen Road from Amsterdam towards Amstelveen' - aquarel in zwart krijt. Framing lijn in pen en zwarte inkt. Afmetingen: 39,6 x 32 cm


Onze redactieleden zijn verheugd dat de grote collectie beelden in het publiek domein terechtkomen, want veel van de beelden zijn nog maar door een beperkt aantal mensen gezien en ze staan bijna nooit tentoongesteld door ruimtegebrek omdat ze ergens in een kelder worden bewaard. De verbazing was groot, toen de redctie het woord Amstelveen in de zoekmachine van de Online Collectie typte, want er waren direct twee hits gevonden, hoewel het tweede schilderij niets met Amstelveen te maken heeft, maar met Amsterdam.

Het eerste beeld is 'The Amstelveen Road from Amsterdam towards Amstelveen' oftewel 'De Amstelveenseweg van Amsterdam naar Amstelveen' een tekening van Johann Edler Goll van Franckenstein (1722–1785).

Foto Amstelveen
(Bron The Metropolitan Museum of Art - 2014)

Jan Hulswit: 'View of a Canal with Three Windmills'. Afmetingen: 20.7 x 33.4 cm


Een tweede zoekpoging met het woord Nieuwer-Amstel toonde ook resultaat, een schilderij van Jan Hulswit (Amsterdam 1766–1822 Nieuwer-Amstel) met de titel 'View of a Canal with Three Windmills' oftewel 'Gezicht op een kanaal met drie windmolens'. Op dezelfde pagina staan ook foto’s van porseleinen borden waarop een tekening met een dorpsgezicht is afgebeeld.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.