Bijgewerkt: 27 mei 2024

The Head of the River Amstel 2013

Nieuws -> Sport

Bron: Amstelveenweb / John Levie / THR
19-03-2013

The Head of the River Amstel, of kortweg 'Head', is een roeiwedstrijd die elk voorjaar in maart gevaren wordt sinds 1932 op de Amstel rivier tussen Ouderkerk aan de Amstel en Amsterdam. De organisatie is in handen van de ARB (Amsterdamsche Roeibond) en roeivereniging ARV Willem III.

Op zondag 17 maart 2013 werd het Kampioenschap van de Amstel voor achten en vieren verroeid. Dit evenement, dat ook bekend staat als Head of the River Amstel, is het grootste jaarlijkse roei-evenement in Nederland. Net als voorgaande jaren ook dit jaar trok de Head ruim 5000 deelnemende ploegen voor de race tegen de klok tussen de Ceintuurbaanbrug in Amsterdam en de brug bij Ouderkerk. De vierduizend deelnemers vertegenwoordigen heel roeiend Nederland.

head of the river Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Elke roeiboot passeert buitenplaats Wester-Amstel


De wedstrijden werden verroeid in gestuurde achten en vieren. De dames en heren roeiden dezelfde afstand van ongeveer 8 kilometer van Amsterdam naar Ouderkerk aan de Amstel. De eerste start was om 10 uur en daarna volgden over de gehele dag verspreid starts tot 17 uur. Er werd gestreden in een groot aantal divisies met uiteenlopende leeftijden van 15 - tot 70 jarigen. In niveau van beginners tot toproeiers.

head of the river Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

In roeiboot nr. 32 'Prinses Juliana' zit wethouder John Levie (l)


Om 10 uur startte de Head met vier bedrijfsachten, gevolgd door 64 heren veteranenploegen in de leeftijdscategorieën E tot en met F, met een minimale gemiddelde leeftijd van 55, 60, 65 en 70 jaar. In de categorie G (65+) startte ook de Amstelveense sportwethouder John Levie (bbA) met zijn ploeggenoten van de Amsterdamse roeivereniging De Hoop. Naast de wethouder op boegplaats (nr. 1), zaten er nog twee Amstelveners in deze boot, namelijk Tom Ferguson (2) en Roelof Drenth (6).

head of the river Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

In de categorie G (65+) roeide ook de Amstelveense sportwethouder John Levie (bbA) met zijn ploeggenoten van de Amsterdamse roeivereniging De Hoop


Na afloop van de wedstrijd zei John Levie:”Het is altijd een zware wedstrijd met heel veel goede ploegen, waarbij onze ploeg zeker niet tot de top behoort. In een aantal ploegen zitten ex-olympiërs en oud EK en WK deelnemers en die zijn gewoon stukken beter.

head of the river Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Tijdens de roeiwedstrijd 'The Head' waren ook spannende momenten met veel fanatieke roeiers


Maar desondanks wordt er vanaf begin oktober zeer serieus getraind, want anders lukt het niet om met bijna de hele weg windkracht 4 tegen de 8 kilometer in een behoorlijk tempo af te leggen. Dat we niet bij de eersten eindigen weten we van tevoren, maar dat is voor ons geen reden om tijdens de wedstrijd niet alles te geven om toch zo hoog mogelijk te eindigen”Net als voor de ploeg van de wethouder is ook voor de andere veteranenploegen het meedoen, het plezier van de serieuze voorbereiding en - buiten de wedstrijd - de gezelligheid met de ploeg het belangrijkste. Bovendien is het een uitstekende manier om je conditie op peil te houden

Na de oudere veteranen kwamen er de rest van de dag nog ruim 400 ploegen in actie, waarbij de meeste aandacht uitging naar het hoofdnummer, de Heren Senioren A. Deze wedstrijd werd gewonnen door een combinatie 8 van de Groningse studentenroeiverenigingen Aegir en Gyas. Bij de dames was de ploeg van het Amsterdamse Nereus de andere damesploegen te snel af.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.