Bijgewerkt: 26 mei 2024

The Head Of The River Amstel 2011 is verroeid

Nieuws -> Sport

Bron: Amstelveenweb / HRA / Gemeente Amstelveen
21-03-2011

Blood Sweat And Tears!

Op zondagochtend 20 maart 2011 werd het Kampioenschap van de Amstel voor 'achten' en 'vieren' verroeid. Dit evenement heeft de naam: The Head of the River Amstel. De dames en heren roeiers moesten tussen Amsterdam en Ouderkerk aan de Amstel (8 km lengte) roeien op de rivier de Amstel.

Dit jaar was het de 79ste keer voor de heren, want de eerste wedstrijd werd in 1932 gehouden. Voor de dames was het dit jaar de 58ste keer. Het prachtige lenteweer zorgde voor een leuke dag. Amsterdammers en Amstelveners keken massaal naar de wedstrijd van de oevers van de Amstel. Vele fietsers stonden aan beide kanten van de Amstel en fietsten met de roeiers mee om ze aan te moedigen.

Head of the river Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De Heren Veteranen F (HVF) roeien met rugnummer 28 voor de poldermolen 'De Zwaan' bij Ouderkerk aan de Amstel


The Head of the River Amstel wordt in grote boten (vieren en achten, afhankelijk van de klasse van de deelnemers) geroeid. Naast deze wedstrijd zijn er ook de Skiffhead (in skiffs, 1-persoonsboten), de Jeugdhead (in c4 en gladde 4, voor junioren op regioniveau), de Tweehead (in gladde tweeën, voor junioren en senioren). Deze worden tijdens een ander weekend geroeid, maar over ongeveer hetzelfde parcours.

De leeftijd van de deelnemers deze zondag was zelfs tot rond de 70 jaar en van topsporters tot amateurs, iedereen kon meedoen. De eerste start was om 10 uur en daarna volgden over de hele dag verspreid, starts tot 17.00 uur.

Head of the river Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Het team van wethouder John Levie deed 33 minuten over de 8 km lange race


De veteranen in de race van 'The Head Of The River Amstel' in 2011


Old Boys

Als fanatiek roeier was de Amstelveens sportwethouder John Levie (64) dit jaar ook weer van de partij. Zijn ploeg van de Koninklijke Amsterdamsche Roei en Zeilvereniging 'De Hoop' deed mee in categorie Heren Veteranen F (60 + jaar). Naast John Levie roeiden ook de Amstelveners Tom Ferguson en Roelof Drenth in de zelfde boot. Uiteindelijk werd dit team 39-ste van de 56 deelnemers.

Head of the river Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De veteranen hebben het niet makkelijk


John Levie: 'Ik moet er eigenlijk zelf wel om lachen, maar voor een wedstrijd ben ik altijd weer bloednerveus. Je bent aan de finish helemaal kapot, maar het geeft ontzettend veel voldoening. We weten vooraf al, dat we ergens in de middenmoot eindigen, maar daar hoeven we ons zeker niet voor te schamen’.

Head of the river Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Wethouder John Levie is helemaal klaar met de roeiwedstrijd


‘Het deelnemersveld bestaat namelijk voor een deel uit oud-deelnemers aan WK’s en Olympische Spelen. Daar kunnen we echt niet tegenop. Natuurlijk wil je zo hard mogelijk, maar het gaat ons voor alles om het meedoen. The Head is een mooi bewijs, dat sport voor iedereen kan zijn, van topatleten tot gemiddelde roeiers en van jong tot oud.' Lees ook het artikel uit 1932: HEAD OF THE RIVER CHAMPIONSHIP (pdf)

'De Hoop'

De Koninklijke Amsterdamsche Roei- en Zeilvereeniging 'De Hoop', is opgericht op 26 mei 1848. 'De Hoop' heeft ongeveer 900 leden, verdeeld over junioren (11 t/m 18 jaar), senioren en veteranen (ouder dan 27) in een verhouding van ongeveer 50/50 dames/heren.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.