Bijgewerkt: 5 maart 2024

Textielkunst van Rita Kok in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
13-06-2013

Van 18 juli tot en met 1 september 2013 is in Museum Jan van der Togt werk te zien van textielkunstenares Rita Kok. De tentoonstelling laat de beschouwer kennismaken met haar unieke weefsels, waarin soepele, natuurlijke garens gecombineerd worden met weerbarstiger materiaal.

De weefwerken van Rita Kok zijn het resultaat van een creatief en intuïtief zoekproces naar de werking van kleuren en materialen. Haar inspiratie vindt zij in de aantrekkingskracht van materialen, de structuur van weefsels en het kleurenpatroon. Ritme is een herkenbaar begrip in haar werk.

kok Amstelveen
(Foto Museum vd Togt - 2012)

Een werkstuk van textielkunstenares Rita Kok


De van veraf herkenbare patronen, blijken van dichtbij toch net wat anders te zijn dan gedacht. De lijnen bewegen door de ruimte, raken elkaar of vallen juist over elkaar heen. Het geeft de beschouwer een nieuwe kijk op onverwachte eigenschappen, of effecten van de gebruikte materialen en maakt meteen nieuwsgierig om de ijle composities wat nader te bekijken.

Kok exposeerde eerder in onder meer Japan, Zwitserland en de Verenigde Staten. In 2002 waren haar weefwerken al eens te zien in Museum Jan van der Togt. Die tentoonstelling – haar eerste in Nederland – was direct een geweldig succes: zowel de vele bezoekers als de recensies waren lovend over haar werk en de pure artistieke identiteit die het uitstraalde.

De opening van de tentoonstelling vindt plaats – in aanwezigheid van de kunstenares – op donderdag 18 juli 2013 om 20.00 uur, en wordt verricht door Nout Wellink, oud-president van De Nederlandsche Bank. Adres: Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50. 1182 JE  Amstelveen Tel.: (020) 641 57 54. Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.