Bijgewerkt: 23 mei 2022

Terug naar de wortels

Nieuws -> Ontspanning

Bron: Amstelveenweb / Schylger Stout
31-08-2008

De Stichting Cardanus en de Bovenkerkse horecabedrijven Silversant en het Noorddammercentrum hebben op zaterdagavond 30 augustus 2008 een leuk muzikaal evenement in Bovenkerk georganiseerd.

Op het nieuwe dorpsplein van Bovenkerk ontmoetten oude en nieuwe Bovenkerkers elkaar onder het genot van een drankje en muziek van een bijzondere folkgroep: de Schylger Stout, de leukste Ierse band van Terschelling.

Schylger stout Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Schylger Stout op het podium.
In de achtergrond is de St. Urbanuskerk


Wat heeft Bovenkerk met Terschelling te maken? Oud Bovenkerker Frans Rosenberg (1956) speelt in de band. De vader van Frans had vroeger een boekhandel aan de Noorddammerlaan, die later door hem is overgenomen en naar de Westwijk verhuisde. Toen hij de zaak een paar jaar geleden (2001) verkocht, verhuisde Frans naar Terschelling, waar hij natuurlijk weer een boekhandel heeft opgezet.

Frans speelt al sinds zijn 10e piano en vanaf 1971 is hij slagwerker geweest bij een slagwerkgroep in Amstelveen. In1982 werd hij de bassist van het combo van koor Odyssee uit Hoofddorp. Het kon haast niet uitblijven dat hij ook op het eiland op zoek ging naar een muzikale uitdaging. Toen hij eind 2002 de jongens van Schylger Stout tegen kwam, klikte het gelijk en werd hij bassist van de band.

Schylger stout Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De bandleden van Schylger Stout tijdens het concert in Bovenkerk: vlnr Albert Dijk, Jan Gerrits, Edgar Smit, Frans Rosenberg en Ron Botman


Schylger stout Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Vlnr: Edgar Smit, Frans Rosenberg en Ron Botman


Schylger stout Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Jan Gerrits speelt op tinwhistle


Maar met zijn geboortedorp heeft hij nog steeds banden en ook zijn moeder woont in Amstelveen, dus dat is erg makkelijk. Je komt van Terschelling naar Bovenkerk om een muzikaal optreden met je band te verzorgen en het voelt als thuiskomen. Vandaar dat de avond de naam kreeg: “Back-2-Bovenkerk.”

Schylger stout Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Frans Rosenberg (midden) op bas


Schylger Stout bestaat sinds 2000 en ze spelen voornamelijk Ierse en Schotse folksmuziek, met een mix van Nederlandstalige en eigen nummers. De band heeft tot nu toe twee cd’s gemaakt: “Gejut”(2001) en in 2006 met de titel “Gestrand”. Schylger (skielger). Dit is de plaatselijke naam van Terschelling en stout is donker Ierse biersoort (Guiness), maar betekent ook “deugniet”.

Het plein achter het Noorddammercentrum was sfeervol ingericht. Hangtafeltjes voor de jongelui, zitjes voor de wat oudere bezoekers. Vanaf 20.00 uur stond alles klaar en druppelden de bezoekers binnen. De toegang was gratis, deze was verwerkt in de consumptiebonnen. Men werd het eerste uur onderhouden door afwisselende muziek, die een DJ goed op elkaar liet aansluiten. Zo kwam men in de stemming.

Schylger stout Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De folkband van Terschelling tijdens een gevoelige ballad


De bar was vanaf het begin open en met een bierviltje, goed voor 6 consumpties à € 9.- kon een ieder zich vast indrinken. Vanaf 21 uur liep het echt vol met Bovenkerkers en buurtgenoten. Uiteindelijk kwamen er meer dan honderd mensen naar het concert van Schylger Stout. Ze luisterden en maakten af en toe een dansje op de lyrische balladen van de band. Het was een prachtige avond met goede muziek, een goede sfeer, gastvrijheid en gezelligheid. Een geslaagde zomeravond, dus een echte Back 2 Bovenkerk.

Schylger stout Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Schylger Stout de leukste Ierse band van Terschelling in Bovenkerk
The Band

Jan Gerrits- zang, gitaar, tin whistle, bodhrán, harmonica

Edgar Smit- zang, gitaar, basgitaar, mandoline, banjo

Frans Rosenberg- bas, accordeon, piano en slagwerk

Albert Dijk- mandoline, banjo, mondharmonica, gitaar

Ron Botman- gitaar, trompetAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.