Bijgewerkt: 25 september 2023

Terrassen Stadsplein aanleiding gesteggel

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
01-09-2005

Een aantal terrassen op het Stadsplein is aanleiding voor gesteggel tussen de exploitanten en de lokale overheid.

De gemeente treedt onverwacht handhavend op en beroept zich op de risico's voor de brandveiligheid, de exploitanten noemen dit een drogreden omdat zij de situatie gedurende de vrijdag (marktdag) nog gevaarlijker achten.

Formeel mag de ruimte onder de arcades niet worden gebruikt voor de terrassen, die pas vanaf de pilaren mogen worden uitgezet op het plein. Zomers wordt bij minder goed weer de ruimte vanaf de gevel tot de pilaren echter wel benut voor tafels en stoelen. Daar zit men immers droog.

Op last van de brandweer moet de arcade vrij blijven als vluchtweg voor de appartementen, die hun ingang hebben tussen de horecazaken Sticks en Goodies. Dit zijn ruim vijftig woningen die zijn gelegen boven ABN Amro, Popov en Sticks. Sinds de opening van de zaken zeven jaar geleden wordt oogluikend toegestaan dat de arcade voor terrasgebruik wordt ingericht. Onlangs ontvingen de horecazaken in de noodoosthoek van het plein (Popov, Sticks, Goodies en Dixies) een brief van de gemeente waarin plots handhavend wordt opgetreden.

De terrassen zijn bezocht door de politie en de afdeling toezicht en handhaving van de gemeente, aldus de brief. „Tijdens dit bezoek is vastgesteld dat het terras [...] niet in
overeenstemming is met het terras zoals het is gegund in de objectvergunning voor het inrichten van een terras."

De gemeente kondigt aan in september opnieuw te komen controleren. „Indien geconstateerd wordt dat het gevoerde terras niet in overeenstemming is [...] met de vergunning kan er strafrechtelijk (verbaliserend) en/ of bestuursrechtelijk worden opgetreden." De gemeente zegt „erop te vertrouwen dat u het niet zover laat komen."

De horecazaken zijn verrast door de brief van de gemeente. Zij wijzen de lokale overheid erop dat de situatie gedurende de marktdag op vrijdag vele malen risicovoller is.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.