Bijgewerkt: 28 mei 2024

Tentoonstelling winnaar Cobra Kunstprijs 2011 Amstelveen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
23-11-2011

'Nathaniel Mellors - The Nest' 10 december 2011 t/m 4 maart 2012

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst presenteert 'Nathaniel Mellors – The Nest', een tentoonstelling, waarin nieuw werk van Mellors samenvloeit met werken uit de museumcollectie. De tentoonstelling vindt plaats in het kader van de Cobra Kunstprijs Amstelveen. Er verschijnt een kunstenaarspublicatie in een beperkte oplage. Nathaniel Mellors, de vierde winnaar van deze prijs, ontwikkelde dit veelzijdige project in samenwerking met kunstenaar Chris Bloor (1962, woont en werkt in Leeds).

De expositie wordt op 10 december 2011 geopend door Pierre Audi, artistiek directeur van De Nederlandse Opera en artistiek directeur van het Holland Festival. Tijdens de openingsbijeenkomst worden het juryrapport en de prijs overhandigd.

Nathaniel Mellors, winnaar van de Cobra Kunstprijs Amstelveen 2011 presenteert een nieuwe installatie, met inbegrip van zijn nieuwste film 'The Nest' in het Cobra Museum voor Moderne Kunst

Nathaniel Mellors (1974, Engeland, woont en werkt in Amsterdam) heeft in korte tijd naam gemaakt met opzienbarend werk waarin de complexe relatie tussen taal en macht een terugkerend thema is. Zijn veelzijdige werk bestaat uit absurdistische scripts, psychedelisch theater, film, video en beeldhouwkunst. Als geen ander is Mellors in staat ons binnen te leiden in een wereld van kunstmatige beelden die - soms onbedoeld - uitdrukking geven aan de meest duistere driften. Recentelijk ontwikkelde hij meerdere projecten waarin hij ook het werk van andere kunstenaars betrok.

De tentoonstelling ‘Nathaniel Mellors – The Nest’ is een bijzondere mis-en-scène, waarin nieuwe fotogrammen, mysterieus opgloeiende sculpturen en sculpturaal werk uit de collectie van het Cobra Museum zich op de benedenverdieping hebben genesteld. ‘The Nest’, een nieuwe episode van Mellors’ filmserie ‘Our House’ maakt een belangrijk deel uit van de tentoonstelling. In deze verrassende samenstelling van kunstwerken is de kunstenaar ditmaal vooral op zoek naar de betekenis van het object.

In de nieuwste episode van ‘Our House’, getiteld ‘The Nest’, zijn we getuige van de nieuwste ontwikkelingen in het eigenaardige leven van de Maddox-Wilson familie, dat al eerder werd verstoord door de komst van ‘Het Object’. Als ‘Het Object’ boeken uit de bibliotheek begint op te eten bepaalt dit grotendeels de loop der gebeurtenissen. Zo leidde het verorberen van een boek over Middeleeuwse schilderkunst in Mellors’ voorlaatste film ‘Our House - The Cure of Folly’ (2011) onder meer tot een processie van een narrenschip onder leiding van een zwangere feministe.

Bij de tentoonstelling verschijnt ‘Nathaniel Mellors – The Nest’, een kunstenaarsboek met teksten van Nathaniel Mellors, Dan Fox en Dominic van den Boogerd; ontwerp van Chris Bloor.

De Cobra Kunstprijs Amstelveen wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een in Nederland woonachtige beeldend kunstenaar die innovatief werkt en het experiment zoekt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000 en een tentoonstelling met publicatie in het Cobra Museum voor Moderne Kunst, Amstelveen. De initiatiefnemers van de prijs zijn de gemeente Amstelveen en het Cobra Museum voor Moderne Kunst, Amstelveen. De Cobra Kunstprijs Amstelveen werd eerder toegekend aan Joost Conijn (2005), Johannes Schwartz (2007) en aan Gijs Frieling (2009).

Stichting Cobra Kunstprijs Amstelveen

Bestuur: Marieke Sanders-ten Holte (voorzitter), Mels Crouwel, Eelco Dijk, Els Ottenhof (zakelijk directeur Cobra Museum voor Moderne Kunst). Jury: Dominic van den Boogerd (directeur De Ateliers, voorzitter), Xander Karskens (conservator De Hallen), Saskia van Kampen (conservator Museum Boijmans van Beuningen) en Katja Weitering (artistiek directeur Cobra Museum voor Moderne Kunst).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.