Bijgewerkt: 17 mei 2022

Tentoonstelling van kunstschilder Toon de Haas in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
23-03-2016

Van 31 maart tot en met 22 mei 2016 besteedt Museum Jan van der Togt aandacht aan de vorig jaar overleden kunstschilder Toon de Haas, onder de noemer 'EerbeTOON aan een schilder'. Zijn werk is in bezit van particulieren en diverse instellingen, zowel in binnen- als buitenland.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2006)

Toon de Haas in zijn atelier aan de Molenweg in Amstelveen op 1 juli 2006 tijdens de jaarlijkse Atelierroute


Toon de Haas (1929 – 2015), die eind 1955 van Texel vertrok en zich in Amstelveen vestigde, was duidelijk voornemens zijn passie voor het schilderen te continueren en zich al doende verder te ontwikkelen. Dat hij bij de posterijen ging werken, is vaak genoemd, maar dat hij ook een verdienstelijke reclameontwerper werd, is minder bekend. Voor de Aalsmeerse Melkcentrale (AMC), die in de jaren 1960 de glazen melkfles voor het kartonnen pak inruilde, ontwierp De Haas toentertijd een eigentijds logo in feloranje, waarmee hij het melkpak een hippe uitstraling gaf. Samen met fotograaf en vriend Ferry Herrebrugh voerde hij diverse opdrachten uit voor diverse ondernemingen, waaronder de firma Ulbrich en Van Gelder papier.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Toon de Haas: Een Texels landschap


Hoewel De Haas nog reclameopdrachten kreeg, besloot hij van de ene op de andere dag zich uitsluitend nog aan de schilderkunst te wijden. Tot 2015 was hij dagelijks in zijn atelier te vinden, daar ontving hij graag mensen en werkte hij aan portretten in opdracht. Ook kwam het voor, dat De Haas naar een opdrachtgever afreisde, meermaals om een voltallige familie op het doek vast te leggen. Maar vanuit een drang bezig te zijn, nodigde hij ook mensen zelf uit voor een portretstudie. Poseren was niet saai, want de schilder werkte snel en had het hoogste woord!

Gedurende enige jaren verschenen in het toenmalige Amstelveens Nieuwsblad portretten van zijn hand, gevolgd door gezichten op Amstelveen, veelal kleurige waterverfkrabbels van straten, parken, of gebouwen. De Haas hield van olieverf, maar ook van waterverf en krijt. Zijn hand bewoog vlot over het papier en uit tal van lijnen en krabbels ontstond menig portret, landschapje, of hoekje in zijn atelier. Met eenzelfde zwier kwamen zijn bloemaquarellen tot stand.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Toon de Haas en Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen tijdens de opening van de Nationale Kunst3daagse bij de Amstelveense Kunstuitleen op donderdag 27 maart 2008. Toen werd zijn expositie geopend, naar aanleiding van het verschijnen van het boek 'Weg van Texel'. Het boek toont de schilderijen van De Haas over het eiland Texel


Van het eiland Texel, waar De Haas geboren is en ook begraven ligt, werden door hem talrijke grotere en kleinere schilderijen en aquarellen gemaakt. Maar overal, waar hij kwam was hij het liefst schilderend bezig. Alles kon trouwens aanleiding tot een schilderij zijn, zoals blijkt uit de vele olieverfdoekjes van bijvoorbeeld simpel een stoel.

Uitgangspunt in het werk bleef voornamelijk de figuratie, maar de overgave aan de verf geeft de voorstelling op doek, of papier vaak een haast dromerige vrijheid. De Haas heeft daags voor zijn overlijden zelf nog treffend verwoord, wat zijn drijfveer was toen hij eens zei: “Ik begrijp de dingen die bestaan door ze te gaan schilderen.” Zo heeft hij jarenlang zijn vak uitgeoefend, met een open oog voor wat er rondom in de kunst gebeurde, zich daarbij houdend aan zijn eigen vorm.

De opening van de tentoonstelling ‘EerbeTOON aan een schilder’ vindt plaats op zondag 3 april 2016 om 14.00 uur, en wordt verricht door Frits Barend. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen Tel.: (020) 641 57 54 Openingstijden: Woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.