Bijgewerkt: 28 maart 2023

Tentoonstelling van keramiste Joke Schole in Kunstuitleen Amstelveen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Kunstuitleen Amstelveen
19-10-2013

'Nieuw Amstel Porselein' opening:  zondag 3 november 2013, 15.00 uur door Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen.

U wordt van harte uitgenodigd voor deze bijzondere porseleintentoonstelling van keramiste Joke Schole. Het porselein, wat zij ontwerpt wordt gegoten en met de hand afgewerkt. Zij speelt met vervormingen in het stookproces, geen bord is hetzelfde, details zijn haarscherp. Op het porselein zijn afbeeldingen te zien, afbeeldingen van Amsterdam en afbeeldingen die gebruikt werden op het oude Amstelporselein. 

Schole Amstelveen
(Foto J. Schole - 2013)

Joke Schole: Detail van een porselein kom met vogel, afgewerkt met gouden glans


Amstelporselein bestond van 1759 tot 1814, verhuisde via Weesp naar Oud-Loosdrecht, vertrok toen naar Ouder- Amstel en later Nieuwer Amstel. Het hoogwaardige porselein was geliefd om zijn mooie beschilderingen met landschaps- en bloem motieven. Lodewijk Napoleon verleende aan de fabriek het predicaat “Koninklijk”.

Het oude Amstelporselein collectie is nog te zien in het Gemeentemuseum van Weesp en Kunstuitleen Amstelveen is zeer trots om een gedeelte van deze collectie te kunnen  tonen tijdens de tentoonstelling. Lees meer over de: Amstelporselein collectie

porselein Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Een cilindervormige theepot met deksel en verguld eikeltje van de Amstelporselein collectie. Meerkleurige decoratie van weidelandschap met figuren en vee, strooibloempjes en vergulde randen is te zien in het raadhuis van Amstelveen


Lezing over porselein

Zondag 15 december 2013 om 15.00 uur is er een lezing over porselein door Rik van Wegen, curator Kasteel-Museum Sypestyn en het Muiderslot. Toegang gratis. De tentoonstelling die tot stand kwam in samenwerking met het Gemeente Museum Weesp is te zien tot en met 31 december.

Overige activiteiten in de kunstuitleen: Veiling op zaterdag 9 november 2013, door veilingmeester Jan de Bruin. Kijkuurtje om 14.00 uur en start veiling om 15.00 uur. Adres: Kunstuitleen Amstelveen Stadsplein 103, 1181 ZM AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.