Bijgewerkt: 20 juli 2024

Tentoonstelling van Sjoerdtje Hak is geopend in Amstelveen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb / Museum Jan vd togt
07-05-2010


De tentoonstelling van Sjoerdtje Hak, schilderijen met landschappen in olieverf en aquarel is op donderdag 6 mei 2010 geopend in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen.

Sjoerdtje Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Jan Verschoor, de directeur van het museum heet iedereen welkom in Amstelveen


Museumdirecteur Jan Verschoor ontving de honderden bezoekers tijdens de opening van deze tentoonstelling. Actrice Ellen Vogel opende de tentoonstelling met de volgende woorden:

“Lieve Sjoerdtje, het is een vreugde voor mij, om jouw tentoonstelling te mogen openen. Ik ken je nu ongeveer 30 jaar en de eerste keer, toen ik je zag, klikte het meteen. Ik was gefascineerd en geïntrigeerd door je en vooral viel het me op, dat je iemand was uit het sprookjesboek.

Later raakten wij bevriend, ik kwam bij je thuis. Je huis is een soort sprookjeshuis en je tuin is….Na ja, als je bij haar in de tuin binnenkomt, dan valt alles wat geweld is, ellende, ordinariteit, al die vreselijke dingen vallen helemaal weg en kom je in een soort heldere harmonie met een prachtige grasveld terecht.

Sjoerdtje Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Actrice Ellen Vogel opent de tentoonstelling met een prachtige verhaal


Het vlondertje, waar wij vaak een borrel hebben gedronken, het water, waar je de bomen ziet weerspiegelen, waar de zwanen zwemmen en waar de eenden opvliegen, maar vooral de vergeet-me-nietjes, die in alle spleetjes in de stenen, met honderden hun kopjes opsteken. Kortom een tuin, waarvan je elk ogenblik denkt, dat hier een wondertje kan gebeuren.

Je bent begonnen met aquarellen en daar viel ik meteen op. Aquarellen hebben mijn liefde, omdat ze zo doorzichtig zijn. Alles wat doorzichtig is spreekt me enorm aan en ik heb er ook één van je gekocht. Een nevelig Hollands landschapje en heb het meegenomen naar Spanje in mijn kleine huisje.

Op dit moment groei je steeds meer naar de olieverf toe en toen dacht ik, oh jee! Eerst moest ik er aan wennen, maar langzamerhand kregen ook die olieverfschilderijen dat bijzondere, dat ook de aquarellen hadden.

Sjoerdtje Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Sjoerdtje Hak vindt het verhaal van de actrice heel leuk


Je ben een Friesin, je komt dus uit Nederland en Nederland is water en Nederland is rivieren. Over rivieren gesproken, het enige gedicht, dat de Hollanders kennen:

'Denkend aan Holland
zie ik brede rivieren
traag door oneindig
laagland gaan'.

Al die rivieren hebben een heel ander karakter en eigen uitstraling, haast een eigen persoonlijkheid. Zo ook de Ijssel. Bijna een eigenzinnige rivier met heel verschillende sferen. En ik heb altijd het gevoel, dat al die sferen invloed moeten hebben op de kunstenaars die daar wonen. Kunstenaars, die daar gewoond hebben, geboren zijn, om te beginnen met de grote Voerman, Ida Gerhardt, Siebelink, Nescio en Henk van Ulsen, die in Kampen is geboren en gewoond heeft.

Sjoerdtje Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Ellen Vogel leeft op dit moment in een wonderwereld van Sjoerdtje


En dan niet te vergeten: JIJ! Je hebt de Ijssel, ik geloof honderden keren afgebeeld. De sferen, de verschillende humeuren, de verschillende kleuren. De stemmingen van de Ijssel zijn van jou, en door jou ik weet niet hoe vaak die zijn vereeuwigd op een hele mooie manier. Het is een bloeiend Hollands landschap, vol met blauwe lucht en boven met geruststellende witte wolken.

Sjoerdtje Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Tijdens het verhaal van Ellen Vogel geniet iedereen in de zaal


Sjoerdtje Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De vele kunstliefhebbers in het museum volgen de toespraak


Sjoerdtje Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Er kwamen ongeveer 200 mensen naar de opening van de tentoonstelling


Een andere keer is het weer herfstig, stil en somber. Met kale bomen, die er uitzien als heksen. Toen ik de eerste keer bij jou was, zag ik het schilderij met drie kale bomen en dacht ik - dat zijn de drie heksen van Macbeth! Zo werkt het bij mij. Soms is het een hele blikkerende rivier, soms is het een heel klein stukje aarde met een immense hemel daarboven en soms is het zo’n witte hemel.

Soms kun je die witte luchten hebben, die zo fel zijn, dat je bijna met je ogen moet knipperen. Dat heb je allemaal, al die facetten heb je vereeuwigd, het magische verbond tussen hemel en aarde. Als ik zeg magisch, dan ben ik dus terug bij het persoontje, waarvan ik vond, dat ze in het sprookjesboek hoorde en bij de tuin, waar wonderen kunnen gebeuren. En hier laat ik het bij, nu kan iedereen zelf de magie in jouw schilderijen ontdekken!

Sjoerdtje Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Ellen Vogel met een stralende Sjoerdtje Hak na de opening


Sjoerdtje Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Een zaal vol met de schilderijen van Sjoerdtje Hak


Sjoerdtje Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Het verhaal van Ellen Vogel klopt, want de schilderijen van Sjoerdtje Hak zijn volgeschilderd met witte wolken, blauwe hemel, water en aarde


Sjoerdtje Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Sjoerdtje Hak: - Herfst -olieverf - 70 x 80 cm


Sjoerdtje Hak

Sjoerdtje Hak werd in 1945 geboren in Lemmer. Het vlakke, waterrijke landschap van haar geboortegrond heeft Sjoerdtje gevormd, ook als kunstenaar. Al op jonge leeftijd legde ze zich toe op het tekenen en schilderen van het landschap om haar heen. Om zich verder te ontwikkelen als kunstenaar werkte ze van 1965 tot 1972 als leerling op het atelier van schilder Jos Lussenburg, een van de laatste impressionisten.

Water, in de vorm van moerassen, rivieren, kustlijnen, meren, plassen en ondergelopen weilanden onder weidse wolkenluchten, is altijd het bepalende element in haar landschapsschilderijen gebleven. De tentoonstelling is geopend vanaf 6 mei t/m 30 mei 2010. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.