Bijgewerkt: 27 september 2023

Tentoonstelling van Laurel Holloman in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
14-05-2016

Van 8 juli tot en met 28 augustus 2016 wijdt Museum Jan van der Togt in Amstelveen een tentoonstelling aan het werk van de Amerikaanse kunstenares en actrice Laurel Holloman. Zij geniet niet alleen bekendheid als schilderes, maar ook als actrice, vooral om haar rol in de serie The L Word.

De in Los Angeles woonachtige en werkende Laurel Holloman (1971) studeerde performance en beeldende kunst aan The University of North Carolina-Chapel Hill. Ze vervolgde haar opleiding aan respectievelijk de UCLA en de British American Drama Academy in Londen, waar ze theater en beeldende kunst combineerde. Hoewel Holloman zich in het begin op performance – in de stijl van het Dadaïsme – en beeldhouwen richtte, koos ze uiteindelijk voor het schilderen.

Foto Amstelveen
(Bron Museum vd Togt - 2016)

Laurel Holloman in haar studio in 2014. Zij staat bekend om haar levendige kleurgebruik en grootschalige stukken (tot 4 meter) vaak met bewogen emoties in een driedimensionaal effect


Holloman schildert in de traditie van Mark Rothko en Barnett Newman, maar dan met een symbolentaal die doet denken aan die van Paul Klee. Haar werken – doorgaans op groot formaat – kenmerken zich door een vibrerend kleurgebruik, waar emotie en beweging de boventoon voeren. Vaak is er ook een spirituele laag te ontdekken. Veel van Hollomans schilderijen ogen abstract, maar kennen toch tal van landschappelijke elementen en symbolen.

“I feel my paintings have a secret language born out of science and my obsessiveness with why and how we are here. I paint through abstraction with subtle hints of elemental imagery: the sky, water, fire, earth, a bird flying, cells reproducing or a celestial bed of stars. I am obsessed with metallics and textures and use playful brushstrokes that give paintings a third dimension and explore emotion.”

Het werk van Holloman werd eerder onder meer geëxposeerd in het Pantheón in Parijs, Ateneo Veneto in Venetië en het Palazzo Italia in Berlijn. Met haar tentoonstelling in Museum Jan van der Togt zijn Hollomans schilderijen voor het eerst in Nederland te zien.

Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen Tel.: (020) 641 57 54. Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uurAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.