Bijgewerkt: 25 juli 2024

Tentoonstelling van Claude Cahun trekt massa bezoekers in het Cobra Museum

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
03-08-2023

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen heeft in het najaar 2020 een prachtige tentoonstelling met het werk van Claude Cahun gemaakt. Deze tentoonstelling was slechts twee weken te zien in Amstelveen. De deuren gingen voor lange tijd dicht vanwege coronamaatregelen. Gelukkig bleef de herontdekking van Claude Cahun niet onder de radar.

In de zomer van 2022 reisde de tentoonstelling naar de Kunsthal in Rotterdam en trok meer dan 42.000 bezoekers. Afgelopen maanden was de Cobra-productie te bewonderen in Kunstmuseum Brandts in Denemarken, waar het een daverend succes bleek te zijn. Met maar liefst 60.000 bezoekers, waaronder veel jonge fans van Cahun, heeft de tentoonstelling opnieuw bewezen een ware publiekstrekker te zijn.

Foto Amstelveen
(Bron Marcel Moore/Courtesy of the Jersey Heritage Collections - 2020)

Claude Cahun: 'I am in training don't kiss me' ( Ik ben in training, kus me niet) 1927

Het Cobra Museum is ontzettend trots op het succes van de tentoonstelling en bedankt oud-conservator Julia Steenhuisen, de samensteller van deze bijzondere expositie. Voor meer over de huidige tentoonstellingen in het Cobra museum, bezoek https://cobra-museum.nl/

Claude Cahun (Franse uitspraak: [klod ka.œ̃], geboren Lucy Renee Mathilde Schwob 25 oktober 1894 - 8 december 1954) was een Franse surrealistische fotograaf, beeldhouwer en schrijver. Schwob nam in 1914 het pseudoniem Claude Cahun aan. Cahun is vooral bekend als schrijver en zelfportrettist, die verschillende performatieve personages aannam.

In haar schrijven noemde ze zichzelf consequent "elle" (zij) en dit artikel volgt haar praktijk; maar ze zei ook dat haar werkelijke geslacht veranderlijk was. In Disavowals schrijft Cahun bijvoorbeeld: "Mannelijk? Vrouwelijk? Het hangt van de situatie af. Onzijdig is het enige geslacht dat altijd bij me past." Cahun staat vooral bekend om haar androgyne uiterlijk, dat de strikte genderrollen uitdaagde van haar tijd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Cahun ook actief als verzetswerker en propagandist.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.