Bijgewerkt: 17 mei 2022

Tentoonstelling Van Vollenhoven 'In Woord en Beeld' verlengd

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
15-05-2014

t/m 9 juni 2014 in Museum Jan van der Togt, Amstelveen

Op 20 maart 2014 opende Professor Mr. Pieter van Vollenhoven op zeer humoristische wijze zijn eigen grote tentoonstelling 'In Woord en Beeld' in aanwezigheid van zijn echtgenote Prinses Margriet. Hij vertelde, dat hij aanvankelijk niets had met de natuur. Zijn vader was een groot vogelliefhebber. Overal stonden kooien en zakken voer in huis. Met als gevolg alle muizen die Schiedam te bieden had.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het Museum Jan van der Togt in Amstelveen


Ook lagen er vogeltjes in groezelige lapjes op tafel. Hier wilde Pieter niets mee te maken hebben. Dankzij de digitale fotocamera veranderde zijn interesse in het fotograferen en daarmee zijn belangstelling voor de natuur.

De tentoonstelling geeft een inkijk in zijn bijzondere ontmoetingen in de natuur die door Van Vollenhoven met zijn fotocamera zijn vastgelegd. De collectie omvat foto’s van een uiteenlopende flora en fauna in wisselende seizoenen en op wisselende locaties, met het prachtige Veluwse Kroondomein als thuisbasis.

Foto Amstelveen
(Foto Anko Stoffels - 2014)

Professor Mr. Pieter van Vollenhoven voor een van zijn natuurfoto's 'De bosuilen' in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen in maart 2014


Van Vollenhoven trekt er in zijn spaarzame vrije tijd op uit om zijn geliefde hobby fotografie uit te oefenen. De foto’s zijn het resultaat van spontane ontmoetingen, maar ook van zorgvuldig gekozen plaatsen en veel geduld. Goede kennis van de natuur en de gedragingen van haar inwoners staan aan de basis van een collectie verrassende, bijzondere en inspirerende fotografie. Van Vollenhoven: “Als ik niet had gefotografeerd, waren veel spectaculaire details van de natuur mij volkomen ontgaan!”. De foto’s worden begeleid door persoonlijk commentaar van de fotograaf; Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven.

De bosuilen

“Al jaren bevindt zich in onze schoorsteen een bosuil, rechts gezeten. Die zit daar alleen als de zon schijnt, anders niet. De uil is volledig aan ons gewend, zelfs als ik een foto van hem neem. Maar plotseling zat daar zijn vriendin en die vond deze foto helemaal niets. Is ook aan haar uitdrukking te zien”. Adres: Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, Amstelveen

Extra openingstijden:

Hemelvaartsdag donderdag 29 mei: van 11.00 – 17.00 uur

Pinksteren zondag en maandag 8 en 9 juni van 13.00 – 17.00 uurAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.