Bijgewerkt: 22 mei 2022

Tentoonstelling Ontketend! Grenzeloze sieraden in Arnhem

Nieuws -> Cultuur

Bron: Liesbeth den Besten
09-11-2011

Recent openden twee tentoonstellingen, waarin Liesbeth den Besten uit Amstelveen de hand heeft ze gehad en verscheen ook een boek van haar. De tentoonstelling 'Lisa Walker - Wearable' in het Cobra Museum Amstelveen, organiseerde ze vanuit haar hoedanigheid als voorzitter van de Stichting Françoise van den Bosch.

De Nieuw Zeelandse kunstenaar Lisa Walker was de prijswinnaar van de stichting in 2010 en ze zijn het Cobra Museum zeer erkentelijk dat zij hun de gelegenheid gaf deze prachtige tentoonstelling bij hun in huis te organiseren.

De tentoonstelling 'Ontketend! Grenzeloze sieraden', in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem, is door haar als gastcurator gemaakt. Het is een spectaculaire tentoonstelling geworden met een Wunderkammer, thematische zalen, en een smartphonejewels.com wandelroute door de stad Arnhem.

Bij de opening van deze tentoonstelling werd haar boek 'On Jewellery, a compendium of international contemporary art jewellery' (uitgeverij Arnoldsche Stuttgart) gepresenteerd. Het is interessant, omdat alles georganiseerd en geschreven werd in haar huis in Amstelveen!

5 november 2011 t/m 5 februari 2012

Vanaf 5 november 2011 presenteert het Museum voor Moderne Kunst Arnhem (MMKA) de tentoonstelling Ontketend! een overzicht van grenzeloze sieraden. In het state of the art overzicht breken de sieraden uit de museumvitrines, verspreiden zich over de wanden en vloeren en versieren zelfs straten en pleinen.

Van kleine fantasierijke broches tot portretten van popidolen geweven van parelsnoeren en metershoge sieraden vervlochten met straatmeubilair: in ‘Ontketend!’ laat een internationaal gezelschap van sieraadontwerpers zien dat de mogelijkheden en toepassingen van het sieraad onbegrensd zijn.

Ontketend Amstelveen
(Bron MMK - 2011)

Uitnodiging van de tentoonstelling Ontketend! Grenzeloze sieraden in Arnhem


Internationaal

‘Ontketend!’ is een tentoonstelling over het sieraad dat relaties heeft met beeldende kunst, mode en design, het zogenaamde auteurssieraad. In de afgelopen veertig tot vijftig jaar heeft dit sieraad zich wereldwijd ontwikkeld. Nederland heeft daarin sinds het eind van de jaren zestig een belangrijke rol gespeeld. Reden voor het MMKA om deze sieraden –vanaf het begin- te verzamelen en te presenteren.

Ontketend Amstelveen
(Bron MMK - 2011)

Een zaal vol met 'Grenzeloze sieraden'


80

Tachtig ontwerpers
De tentoonstelling brengt bestaand en speciaal voor de tentoonstelling vervaardigd werk samen van ruim tachtig ontwerpers uit vijfentwintig landen. Zo zijn er sieraden te zien van onder anderen: Natalya Pinchuk (Verenigde Staten), Lisa Walker (Nieuw Zeeland), Pia Aleborg (Zweden), Mia Maljojoki (Finland / München) Mari Keto (Finland / Kopenhagen), Suska Mackert (Duitsland / Hamburg), Christian Hoedl (Oostenrijk / München), Celio Braga (Brazilië/ Amsterdam), Frédéric Braham (Frankrijk), Jiro Kamata (Japan /Duitsland), en Lucy Sarneel, Liesbeth Bussche, Erik Kuiper uit Nederland.

Het is voor het eerst sinds vele jaren, dat in Nederland op deze schaal werk van internationale sieraadkunstenaars te zien is. (De laatste grote internationale tentoonstelling was Facet, in de Kunsthal Rotterdam, 1993).

Tags

Naast sieraden komen ook andere media aan bod waar sieradenmakers tegenwoordig gebruik van maken zoals fotografie, video, boeken en documenten, installaties en interactieve projecten.

Zo presenteert Atelier Ted Noten ‘Tags’ -Smartphone Jewellery, een virtuele tentoonstelling in de stad van posters met ‘tags’ die als een soort Wikileaks extra informatie geven, variërend van politiek commentaar (bijvoorbeeld: blood diamonds), inhoudelijke wetenswaardigheden (de prijs van goud), tot verhalende informatie (het leven in een goudmijn). Wie alle tags scant met zijn smartphone krijgt een code die in het museum is te ruilen tegen een speciaal geprint sieraad.

Nieuw naslagwerk

Het nieuw te verschijnen boek On Jewellery- a compendium of international contemporary art jewellery, van Liesbeth den Besten, tevens gastconservator van de tentoonstelling, vormt een nieuw naslagwerk waarin de vele aspecten van auteurssieraden en de actuele stand van zaken in dit vakgebied nagelezen kunnen worden.

Meer activiteiten

-Foto tentoonstelling in café brasserie Dudok in het centrum van Arnhem.

-Internationaal symposium 3 februari

-Uitgebreid educatief programma

-Op voorraad: pop-up store, waar tegen redelijke prijzen kleine juweeltjes aangeschaft kunnen worden. Initiatiefnemers: Jantje Fleischhut, Ineke Heerkens, Jeannette Jansen.

Publicatie: Liesbeth den Besten, On Jewellery — a compendium of international contemporary art jewellery, uitgeverij Arnoldsche, Stuttgart. (Engelstalig)


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.