Bijgewerkt: 17 mei 2022

Tentoonstelling 'Licht' in Haarlem

Nieuws -> Cultuur

Bron: Jeltje van Houten
04-12-2011

In galerie KNH (Kunstenaars Noord Holland) in Haarlem komt met tentoonstelling 'Licht' in donkere dagen. De tentoonstelling is vanaf 17 december 2011 tot 17 januari 2012 geopend. Opening op 17 december 17.00-18.00 uur door: Jarl van Maltha, Haarlems’ stadsdichter en zanger.

Finissage: 14 januari 2012 van 15.00-17.00 uur. Terwijl Boudewijn Betzema (dichter) voordraagt, maakt Willemien van Gurp beeldend werk, en wordt dit optreden voltooid door de muziek van harpistes Anne Koene en Jacqueline Braak. Reserveren wordt zeer op prijs gesteld op: galerieknh@gmail.com maar is niet strikt noodzakelijk.

Korting op KNH kunst: Op 17, 22, 23 en 24 december krijgen bezoekers 20% korting op een kunstwerk boven de 100 euro. Galerie KNH heeft vanwege de donkere dagen in december gekozen voor een tentoonstelling met “Licht” als thema. Fotografen, street-art kunstenaars, schilders, beeldhouwers en mixed media kunstenaars geven elk hun eigen interpretatie van licht. Een greep uit de deelnemende kunstenaars die in eigen woorden hun werk toelichten:

Ruud van Stokkum toont enkele digigrafieken van nachtelijk licht boven de daken van Rennes  (2008) “Er is altijd licht, hoe weinig ook, en  in het schemerlicht van de verlaten straten van Rennes is er meer te zien dan je zou denken; de heldere melkweg, de schemerillusies en de nevelen van de nacht”.

Volta wil “in de donkere dagen dansen”. Volta maakte haar serie vol kleur en licht: “als geschenk voor iedereen die zich verveelt of is gestagneerd in zijn/haar leven”. Inspiratie voor het maken van de werken haalde Volta uit het sprookje `het meisje met de zwavelstokjes'. Het weesmeisje, amper gekleed en zonder schoenen, steekt in de sneeuw haar zwavelstokjes af.

Dat bezorgt haar mooie beelden, maar ze sterft van de kou. Volta is van mening dat: “als je leeft in een omgeving waar mensen onverschillig naar je zijn, je moet maken dat je wegkomt. Je creatieve leven bevriest als je niet omgaat met echte mensen die je warmen, steunen en  licht brengen”.

Claudia Otten: “Dit werk is gebaseerd op het thema licht. Ik ben gefascineerd geraakt door de schaduwen die de late herfstzon teweeg kan brengen. Geïnspireerd door oude meesters zoals Henri Cartier-Bresson en André Kertész leg ik het spel van schaduwen vast in zwart/wit en probeer met mijn digitale camera het niveau van de analoge fotografie zo dicht mogelijk te benaderen.”

Boom Amstelveen
(Foto Jeltje van Houten - 2011)

Jeltje van Houten: Boom in Zwart Wit


Jeltje van Houten uit Amstelveen toont 5 boomvormen: Deze bomen zijn qua vorm (bijna) identiek. Voor wat betreft het kleurgebruik van de tegeltjes, heb ik gespeeld met het thema donker en licht. De kleur verloopt van donker onderaan naar licht hoger in de boomvorm. Ik heb alle boomvormen eenzelfde beweging/dynamiek meegegeven door de takken vanaf linksonder, (afhangend), zich naar rechts boven te laten uitstrekken. Hiermee wil ik graag het positieve, het optimistische benadrukken.

Willemien van Gurp las gedichten van dichter, verhalenverteller Boudewijn Betzema over het thema loslaten. Ze raakte hierdoor zo geïnspireerd, dat ze er beeldend werk bij maakte. Daaruit ontstond het idee: een gedichtenbundel “Loslaten”. Vierendertig gedichten met beeldend werk, los, samengevoegd in een dieprood, elzenhouten kistje van 15 x 15 cm. Het kistje met `juweeltjes' ligt nu in de galerie te koop.

Tevens is er een expositie van zo'n 50 originele werken van Willemien van Gurp. Harpistes Anne Koene en Jacqueline Braak en kunstenares Willemien van Gurp leveren gelijktijdig hun bijdrage aan deze finissage. Adres: Galerie KNH Gedempte Herensingel 12, 2032NS HaarlemAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.