Bijgewerkt: 23 juli 2024

Tentoonstelling Hout Holz Bois in Kunstuitleen geopend

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb.com
09-01-2006

In de Kunstuitleen van Amstelveen –SBK- werd op zaterdag 7 januari 2006 de tentoonstelling Hout Holz Bois geopend door Jules Deelder, acteur, dichter, performer en nachtburgemeester van Rotterdam

Hetty Tjalkens SBK
(eigen collectie - 2006)

Hetty Tjalkens, directeur van de Kunstuitleen Amstelveen, heette de aanwezige kunstenaars, gasten en wethouder Rien Alink hartelijk welkom.Jules Deelder
(eigen collectie - 2006)

Jules Deelder tijdens zijn openingstoespraakVier kunstenaars: Marijke Verhoef (NL), Peter Lang (D), Hans Wap (NL) en Luc Etienne (B) tonen in hun werk de veelzijdigheid die de houtsnede biedt.

Wat is houtsnede?

Een houtsnede, houtgravure of xylografie is een oude grafische techniek. Hierbij wordt met een speciaal houtsnijmes of guts in een zachte houtsoort, zoals beuken-, palm- of kersenhout, een tekening aangebracht.

Hierna wordt met een verfroller de verf op het hout aangeprakt en vervolgens wordt hierover een vel papier gedrukt. De afbeelding ontstaat door het hout dat is blijven staan. In Europa is de houtsnedetechniek in de 14e eeuw ontwikkeld en bereikte een hoogtepunt bij Albrecht Dürer.

Peter Lang houtsnede
(eigen collectie - 2006)

De houtsnede van Peter Lang (Duitsland): "Oktober"


Tevens werd de tentoonstelling van glasobjecten geopend.

De deelnemende kunstenaars zijn:

Richard Price (1960) - Glasobjecten.

Engelse glaskunstenaar en meester-glasblazer. Na zijn opleiding in Engeland volgde hij zijn glasopleiding aan de glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam (1982-1985). Vervolgens leerde hij bij de Italiaanse meesterglasblazer Lino Tagliapetri de fijne kneepjes van de Venetiaanse glastechnieken kennen.

Richard Price Neptune
(eigen collectie - 2006)

Het glasobject van Richard Price: "Neptune"


Price is een van de meest beroemdste glaskunstenaars in Nederland en zijn werk is veel gevraagd in binnen en buitenland. Het werk van Price is altijd herkenbaar door zijn vrolijke, grappige kleuren en vormen. Hij gebruikt vele basisvormen, waaronder simpele vazen, maar ook maskers en torso`s.

Louis La Rooy – Glasobjecten

La Rooy is glaskunstenaar en directeur van Van Tetterode Glasobjecten Amsterdam.

Louis la Rooy
(eigen collectie - 2006)

Het werk van Louis la Rooy: "Ovale Schaal""


Hij is gespecialiseerd in de uitvoering van monumentale kunstwerken in glas en staal. Hij realiseert zowel eigen projecten als spectaculaire opdrachten voor beroemde kunstenaars (o.a. Jan Wolkers, Corneille en Appel) en verschillende architecten.

Birgit Laken (1948) – Sieradenontwerpen

Laken is een kunstenaar uit Haarlem. Na haar opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te ’s Gravenhage (1967-1972) en aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam werd ze in 1979 Docent aan de Academie voor Beeldende Vorming te Amersfoort. Daarna aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Kampen.

Birgit Laken Bloemenzee
(eigen collectie - 2006)

Het sieraad-ontwerp van Birgit Laken: "Bloemenzee"


Zij maakt voornamelijk sieraden en soms kleine objecten. Fotografie is ook een grote passie van haar. Haar werk is in 15 verschillende museumcollecties opgenomen.

De tentoonstelling is t/m 11 februari 2006 open.

Website: SBK Amstelveen


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.