Bijgewerkt: 1 april 2023

Tankbrand simulatie in Westelijk Havengebied en Schiphol

Nieuws -> Brandweer

Bron: Brandweer Amsterdam-Amstelland
27-09-2011

Op zaterdag 1 oktober 2011 vindt op het terrein van EuroTank in het Westelijk Havengebied van Amsterdam een grootschalige oefening plaats, waarbij een tankbrand wordt gesimuleerd. Deze oefening wordt uitgevoerd door alle partners van het samenwerkingsverband Amsterdam Ymond Mutual Aid.

In deze publiek-private samenwerking zijn 6 olieopslagbedrijven in het Westelijk Havengebied en op Schiphol en de brandweerkorpsen van Amsterdam Amstelland, Kennemerland en Schiphol verenigd om samen grote tank- en tankputbranden te bestrijden. De olie-opslagbedrijven* leveren het blussysteem genaamd Amsterdam Mutual Aid (AMAS) en de brandweerkorpsen leveren de nodige menskracht om de brand te kunnen blussen. Deze oefening vormt een afsluitende oefening van een trainingstraject van twee jaar, hierna kan AMAS officieel worden ingezet bij de deelnemende organisaties.


Grotere kaart weergeven Olietanks in het Westelijk Havengebied in Amsterdam

Samenwerking brandweerkorpsen en olie-opslagbedrijven

Door deze samenwerking wordt expertise, mankracht en materiaal gebundeld en kunnen grote tankbranden met een oppervlak van 38.000 m² sneller en efficiënter geblust worden. Speciaal voor het bestrijden van dergelijke grote tankbranden is flexibel inzetbaar brandblusmateriaal noodzakelijk. Daarom hebben de aangesloten olie en/of opslag -bedrijven samen een flexibel en snel inzetbaar systeem aangeschaft en zich als private organisatie verenigd onder de naam Amsterdam Mutual Aid System, kortweg AMAS .

Speciaal brandblussysteem

Het AMAS materiaal bestaat onder andere uit 6 kilometer slang en kan met behulp van twee  speciale mobiele pomp units en twee monitors 45.000 liter water en schuim per minuut produceren. Bovendien is het systeem flexibel inzetbaar en kan bij steeds veranderende windrichtingen snel naar de juiste positie worden verplaatst.

Om dit systeem effectief in te kunnen zetten bij grote tankbranden is alleen materiaal echter niet genoeg - samenwerking tussen experts van AMAS en de brandweerkorpsen van Amsterdam Amstelland, Kennemerland en (bedrijfsbrandweer) Schiphol die expertise en mankracht  leveren, is essentieel. De genoemde brandweerkorpsen bedienen het materiaal en voeren tevens het bevel tijdens de inzet.

*Aangesloten oliemaatschappijen en opslagterminals zijn: Aircraft Fuel Supply Schiphol; BP Amsterdam Terminal , Vopak Terminal Westpoort BV en Vopak Terminal Amsterdam BV; Oiltanking BV; EuroTank Amsterdam BV; Nustar Terminals BV. Voor meer informatie: www.amas-fire.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.