Bijgewerkt: 23 juli 2024

Taiwan Dragon Boat Festival 2022 op de Amstelveense Poel

Nieuws -> Sport

Bron: Amstelveenweb
22-05-2022

Na een aantal jaren van afwezigheid keerde het Taiwan Dragon Boat festival weer terug in Amstelveen. Op 21 mei 2022 was het zover en gingen 16 verschillende teams de strijd met elkaar aan op de Amstelveense Poel! De drakenboot race is een onderdeel van het traditionele Drakenboot festival dat iedere jaar in Taiwan, China en nog een paar Aziatische landen wordt gehouden.

Het weer werkte deels mee, want er was zon, het was droog, maar er was ook veel wind. Rond 11 uur was het al een drukte van jewelste op het grasveld naast de Poel. Er stonden verschillende eetkraampjes met Japanse-, Taiwanese- en Litouwse lekkernijen, waar iedereen met gekochte bonnen naar keuze wat konden kopen. Voor de kraampjes ontstonden al snel lange rijen en voor de meeste Amstelveners waren het onbekende hapjes, maar ze smaakten wel heerlijk. Toen de burgemeester van Amstelveen arriveerde werd hij natuurlijk hartelijk verwelkomd door de leden van de organisatie en kon hij wat rondkijken voor het officiële gedeelte van start ging.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De locatie van de Dragon Boat Festival 2022 was op de traditionele locatie aan de Noordoever van de Poel

Het Dragon Boat Festival, of Drakenboot (Duan Wu Jie Festival) (vereenvoudigd Chinees: 端午节) is een traditioneel feest in China, Taiwan en Aziatische landen. Het wordt gevierd rond de tijd van de zomerzonnewende, wanneer de zon haar meest noordelijke of zuidelijke excursie ten opzichte van de hemelequator op de hemelbol lijkt te bereiken. Het festival vindt heden plaats op de 5de dag van de 5de maand van de traditionele Chinese kalender, die de bron is van de alternatieve naam van het festival, het Dubbel Vijf Festival. De Chinese kalender is lunisolar, dus de datum van het festival varieert van jaar tot jaar op de Gregoriaanse kalender.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De veelal Chinese bezoekers van het festival wachten al jarenlang op deze dag, want door de coronamaatregelen
gingen de wedstrijden niet door, maar nu genieten ze van de heerlijke hapjes en drankjes zoals bij dit festival hoort

Amstelveenweb.com deed verslag van de races in 2008 toen deze aan de Amstelveense Poel werd gehouden op zondag 22 juni, in augustus van 2010 waar op de Bosbaan het Europees Kampioenschap Drakenboot Races werd gehouden, op 17 juni 2012 was de redactie weer van de partij bij de drakenbootraces en zo ook in 2019 op 16 juni toen het ook een erg winderige dag was zoals nu op deze 21ste mei 2022. De teams trainden het eerste uur samen in de boten en toen werd het tijd voor de echte races.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Er is genoeg voor iedereen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Veel bezoekers hebben al vroeg wat Chinese lekkernijen gekocht en kunnen alles proeven
zittend aan de vele tafels op het grasveld


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Als bezoeker van zo'n smikkelfestival, vergeet je eigenlijk dat het vandaag gaat om de drakenboot race is in Amstelveen
Op de foto staan mr. Coleman Liu directeur van MEAN WELL Europe B.V. met burgemeester Tjapko Poppens en het team van de Amstelveense Stadsdraken

Burgemeester Tjapko Poppens werd ingeleid door een dame die hem in een paar woorden aankondigde: ‘De eerste spreker is de burgemeester van Amstelveen, Tjapko Poppens en hij zal u een mooie speech geven. Een warm applaus voor de burgemeester.’

Burgemeester Poppens klom op het podium van de Drakenboot en zei: ‘Dames en heren, dat was een zeer korte inleiding. Ik dacht dat ik iets langer moest voorbereiden, maar dank u zeer. Ik zie nog veel mensen in de rij staan voor het mooie en zeer goede eten en zal na deze korte toespraak ook rondlopen en zal het straks ook proberen.

Dames en heren, ik heet u van harte welkom hier in Amstelveen. Ik heb veel goede dingen gehoord over dit Drakenbootfestival en echt, ik ben blij om hier vandaag te zijn en om het zelf te zien. Al het enthousiasme deze ochtend en ik denk dat veel mensen zich voorbereiden en we gaan vandaag naar de wedstrijden kijken. Ook namens Amsterdam in-Business, een samenwerking tussen Amstelveen, Haarlemmermeer, Almere en Amsterdam, heten wij u hier van harte welkom als bedrijven, maar ook werknemers en andere deelnemers hier op dit terrein. Ik wil Mean Well bedanken voor de organisatie, geef ze een applaus. Een beetje slap applaus, kunt u het nog een keer doen alstublieft? (en dit applaus ging ook gepaard met gejuich-red).

Mean Well is de hoofdsponsor van deze activiteit en ze doen ook een heleboel andere activiteiten voor onze samenleving. Ik heb me laten vertellen dat dit Drakenbootfestival een heel groot ding is, niet alleen omdat velen van jullie vakantie hebben, maar ook om sportieve activiteiten te hebben en elkaar te zien. Het is een soort cultuur. Ik hoorde over de zongzi, de rijst wraps en ik moet ze straks gaan proberen en een heleboel ander voedsel, en ook wijn drinken. Ik kijk ernaar uit om deze cultuur en tradities te delen, want voor mensen die hier voor het eerst zijn, we hebben ongeveer 90.000 inwoners, ongeveer 138 nationaliteiten en we hebben hier een heleboel culturen. En wat we leuk vinden is om alle culturen met elkaar te verbinden, om elkaar te leren kennen, om over elkaar te horen, om met elkaar te praten en om elkaar te respecteren. Eén van de beste manieren om een cultuur van dit soort activiteiten te delen is door eten, of door sportieve activiteiten, of door competitie. Ik denk dat dat één van die prachtige onderwerpen is die we vandaag hebben.

Ook van harte welkom voor de gast van het Taipei Representative Office en een heleboel andere organisaties. Dames en heren, ik kijk uit naar de wedstrijd, eerst de competitie met natuurlijk veel energie, kracht en teamgeest en daarna een drankje en het vieren van het festival vandaag en de feestdagen.

Hartelijk dank en ik wens jullie allemaal heel veel succes.’


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Burgemeester Poppens geniet van de lekker gekruide zongzi


Speech of the mayor of Amstelveen, mr Tjapko Poppens:
‘Ladies and gentlemen, that was a very short introduction. I thought I have to prepare a little bit longer, but thank you very much. I see still a lot of people waiting in lines for the beautiful and very good food. After this short speech I wil walk around and I will also try it. Ladies and gentlemen, I would like to welcome you here in Amstelveen. I heard a lot of good things about this Dragon Boat Festival and really, I'm happy to be here today and to see it myself. All the enthusiasm this morning. And I think a lot of people prepare themselves for the condition and for the techniques of course and we will look to the matches today.

Also on behalf of Amsterdam in-Bussiness, it's a cooperation between Amstelveen, Haarlemmermeer, Almere en Amsterdam, we would like to welcome you here as businesses, but also the employees and other participants here in this area. I would like to thank MEAN WELL also for the organization, give them an applause everybody. It is a little bit shy applause, can you do another one, please?

And of course Mean Well is the main sponsor of this activity, and they do also a lot of other activities for our society. I've been told that this Dragon Boat Festival is one really big thing, not only because many of you have holidays, but also to have sports activities and see each other. It's a kind of culture. I heard about the zongzi, the rice wraps, and I have to try them too I think, afterwards and a lot of other food and drinking wine of course, as well.

I'm looking forward to share this culture and traditions because Amstelveen, to people who are new here, or are for the first time here, we have about 90.000 inhabitants, about 138 nationalities and we have a lot of cultures here. And what we like is to connect all the cultures together, to get to know each other, to hear about each other, to speak with each other, and to respect each other. One of the best ways to share a culture of this kind of activities is sharing cultures by food, or by supportive activities, or by competition. And I think that's one of the wonderful issues we have today. Also, very welcome for the guest of the Taiwan Representative Office and a lot of other organizations.

Ladies and gentlemen, I'm looking forward to the competition, first the competition with a lot of energy, power and team spirit, of course, and afterwards, having a drink and celebrating the festival today and the holidays. Thank you very much and I wish you a lot of success, all of you. Thank you.’


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De bezoekers konden etenswaren proeven en kopen uit Taiwan en Litouwen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Zongzi ([tsʊ̂ŋ.tsɨ Chinees: 粽子) of gewoon zong (Kantonees Jyutping: zung) is een traditioneel Chinees rijstgerecht gemaakt van kleefrijst gevuld met verschillende vullingen en gewikkeld in bamboebladeren (over het algemeen van de soort Indocalamus tessellatus), of soms met riet of andere grote platte bladeren. Ze worden gekookt door ze te stomen of te koken.
In de westerse wereld zijn ze ook bekend als rijstknoedels of kleefrijstknoedels


Na deze speech werd er nog door diverse vertegenwoordigers gesproken:
Director Mr. David Wu of Taipei Representative Office in the Netherlands; Director Mr. Jan de Groot Amsterdam In Business - Almere; Chairman Mr. Jesse Chung of Taiwan Shian-Chin in the Netherlands; Chairman Mrs. Olga Lin of Taiwan Business Association in the Netherlands; Director Mr. Coleman Liu of MEAN WELL Europe B.V.. Na al deze speeches werd er een lunchpauze gehouden en werd de burgemeester meegenomen door Snow Lee HR manager van het in Amstelveen gevestigde Taiwanese bedrijf MEAN WELL. Het bedrijf was één van de hoofdsponsors van dit jaarlijkse festival en organiseerde dit alles in samenwerking met onder anderen Taiwan Shian-Chin in the Netherlands, Taiwan Business Association in the Netherlands, Taipei Representative Office in the Netherlands, gemeente Amstelveen en Amsterdam in Business.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Jesse Chung of Taiwan Shian-Chin in the Netherlands

Burgemeester Poppens kreeg wat bonnen voor de versnaperingen en een Taiwanees pakketje, de zogenaamde Zongzi waar hij al over sprak in zijn speech. Het pakketje is gevuld met onder andere gekookte rijst met kruiden en groenten in bamboebladen. Het smaakte hem prima en ook de redactie van Amstelveenweb smulde van het rijst pakketje. Lees over de legende van de Drakenbootrace en dit pakketje met rijst aan het eind van de reportage.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Op de foto is het team van Mrs. Olga Lin (met parelbril) of Taiwan Business Association in the Netherlands te zien
Zij was één van de sprekers


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Burgemeester Tjapko Poppens met de organisatoren van het festival: vlnr.: Snow Lee, mr. Coleman Liu directeur van MEAN WELL Europe B. V. en mr. David Wu van The Taipei Representative Office in the Netherlands

Er was een heel schema van bootraces, maar vanwege de sterke wind werden de races teruggebracht, in die zin dat de winnaars van elke race, niet weer tegen elkaar gingen om zo de beste drie te bepalen. De drie winnaars van het totaal, waren degenen die de race het snelste hadden volbracht. Dus rond 14.30 uur vond de finale plaats. Het was een hele spannende race, want de tijden lagen vlak bij elkaar, maar er kan er maar één de winnaar zijn en dat was de groep: Amstelveense Stadsdraken! Voor Amstelveen natuurlijk een mooie opsteker.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Het winnende team van de Amstelveense Stadsdraken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Burgemeester Tjapko Poppens met het team van Hockeyvereniging Myra en Snow Lee van Mean Well


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De drakenboten zijn veelal gemaakt van koolstofvezel, glasvezel en andere lichtgewicht materialen. Voor competitieve evenementen worden drakenboten vaak opgetuigd met decoratieve Chinese drakenkoppen en -staarten. Op de foto
is de kleine boot voor 8 personen te zien. Bij grote wedstrijden zitten er 18-20 mensen in een standaard boot


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De gele boot met een grote decoratieve Chinese drakenkop

Al de tijd van het festival bleven mensen lekkernijen aan de kraampjes kopen, hetgeen soms leidde tot lange rijen. Dus aan het eind van het festival was er in bijna geen een tentje meer wat te krijgen. Het was weer een geweldige dag met hartelijke mensen. De wind nam steeds meer toe dus langzamerhand ging iedereen zijns weegs. Aan sterke mannen werd nog wel gevraagd om te helpen de gigantische zware podiumboot op de trailer te zetten. De drakenbootrace is altijd een spectaculair schouwspel, met prachtig versierde lange boten en trommels die het tempo voor de roeiers aangeven. Een stukje Aziatische cultuur op de Amstelveense Poel, dus op naar Drakenbootrace 2023 en wie weet doet de burgemeester dan ook mee in een boot!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De drie boten van de drakenbootrace passeren Poel's Up met zwembad en bar, waarvandaan veel mensen prachtige foto's en video's konden maken

Poel’s Up
Het Amstelveense Poel’s Up speelde een belangrijke rol bij dit drakenboot festival, aangezien iedereen die dit nodig had daar toiletwaarts kon gaan. Daarnaast kon men vanaf hun zwembaddek de race goed volgen, want de finish was precies aan de kant van het oevergewas waar je niets kon zien.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De boot met een grote rode drakenkop die vijanden moet afschrikken. Hij heeft ook magische functies want de kop zou bescherming bieden aan schepen en bemanning - en het zou boze geesten moeten afweren, zowel op het land
als op zee en in dit geval op het Amstelveense veenmeertje de Poel


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De boot met een grote gemengd gekleurde drakenkop


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De boot nummer 2 van Mean Well start de wedstrijd

MEAN WELL
Het in Amstelveen gevestigde Taiwanese bedrijf MEAN WELL is één van de hoofdsponsors van dit jaarlijkse drakenfestival. In 2021 heeft het bedrijf ‘Fietsmaatjes’ gesponsord en de aanschaf van Veentrapper 4 mogelijk gemaakt. Deze keer deden de medewerkers weer mee aan de race met vijf drakenboten: drie voor de eigen medewerkers en klanten, twee voor relaties uit Amstelveen, waarbij één boot met het G-Hockey Myra, een viertal teamleden van Fietsmaatjes en vijftal teamleden van Participe in die MW SDG Partner?s boot meeroeiden! Ze waren voldaan over hun inspanningen met als aanvoerder Snow Lee.


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De deelnemers van drakenbootrace op de Poel roeien keihard op het ritme van het spel van hun drummer

De legende van het Drakenboot festival
Het festival heeft een geschiedenis van meer dan 2000 jaar en wordt verondersteld te zijn ontstaan in de periode van de Strijdende Staten (475-221 BC). Er is een aantal verhalen gerelateerd aan het Dragon Boat Festival, waarvan de volgende legende het meest wordt verspreid. Qu Yuan (340-278 voor Chr.) was een patriottische dichter en een loyale ambtenaar van de staat Chu in de periode van de strijdende staten. Qu Yuan werd geboren in een heersende familie en diende in een hoge functie. Hij was de belangrijkste adviseur van het koninkrijk Chu en wijdde zijn hele leven aan het bijstaan van de koning om de staat Chu sterker te bouwen. Hij adviseerde de koning om bondgenoot te worden van de staat Qi (een van de zeven oorlogvoerende staten: Qi, Chu, Yan, Han, Zhao, Wei en Qin) om te strijden tegen de machtigste staat Qin. Hij werd echter belasterd door jaloerse ambtenaren en beschuldigd van verraad, zodat de koning hem ontsloeg en hij verbannen werd. Tijdens zijn ballingschap schreef Qu Yuan een groot aantal gedichten die zijn liefde en passie voor zijn land laten zien, waarvan sommige nog steeds erg beroemd zijn in China.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Na de wedstrijd kunnen de roeiers uit rusten en plaats maken voor het volgende team

In 278 v.Chr. Veroverde de Qin-staat de hoofdstad van Chu. Na het horen van de nederlaag, pleegde Qu Yuan in grote wanhoop zelfmoord door zichzelf te verdrinken in de Miluo-rivier op de 5de dag van de 5de maanmaand. De rest is een legende ... Toen ze hoorden van Qu Yuan's dood, waren de lokale mensen erg bedroefd en roeiden ze de rivier op om zijn lichaam te zoeken, maar konden hem niet vinden. Om zijn lichaam te behouden, peddelden de lokale bewoners hun boten op en neer de rivier, raakten het water met hun peddels en trommels slaand om boze geesten weg te jagen. Ze gooiden brokken rijst in de rivier om de vis te voeren, zodat ze Qu Yuan's lichaam niet zouden eten.

Sindsdien hebben mensen in het Miluo River-gebied (ongeveer 50 km ten noorden van Changsha in de Chinese provincie Hunan in het Midden-China) vergelijkbare praktijken gevolgd om Qu Yuan te herdenken op de vijfde dag van de vijfde maanmaand. Geleidelijk aan ontwikkelden roeiboten zich tot drakenbootracen, de kleverige rijst wrap (zongzi) die traditioneel werd gegeten tijdens het festival, en realgar wijn wordt nu gedronken ter herdenking van de grote patriot Qu Yuan. Het Dragon Boat Festival ook in Taiwan grijpt terug naar de Chinese mythologie en obsessie met rivieren. Tijdens het festival zijn sierlijk en prachtig vormgegeven 'drakenboten' uitgedost met decoratie. Deze boten worden bemand door teams van verschillende grootte voor de concurrentie.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De volgende generatie drakenboot drummers is zich al aan het voorbereiden op deze zware taakAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.